JADRANSKA LISTINA

Za stabilnost v regiji

Objavljeno 02. avgust 2017 20.07 | Posodobljeno 02. avgust 2017 20.09 | Piše: STA, Ma. M.

Predsednik slovenske vlade je v Podgorici dejal, da morajo vrata EU in Nata ostati odprta za zahodni Balkan.

Miro Cerar in podpredsednik ZDA Mike Pence na srečanju ob robu zasedanja.

PODGORICA – Premier Miro Cerar je na zasedanju držav članic in opazovalk Jadranske listine v Podgorici poudaril, da morajo vrata evroatlantskih povezav ostati odprta za države zahodnega Balkana. Slovenija te države na poti v Nato in EU podpira in jim pomaga s svojim znanjem in izkušnjami, je povedal.

Jadranska listina je po Cerarjevih besedah zelo pomembna za sodelovanje med državami v regiji, s čimer se krepi medsebojno zaupanje in razumevanje, kar je ključno za reševanje odprtih vprašanj. Po njegovih besedah bo to spodbudilo tudi napredek držav glede spoštovanja temeljnih vrednot Nata in EU. Cerar je na zasedanju izpostavil, da s pomočjo pobude prihaja do pomembnega napredka v regiji in da države pomembno prispevajo k mednarodni varnosti in stabilnosti.

»Zagotavljanje trajnosti napredka in reševanje odprtih vprašanj sta ključna za spodbujanje zaupanja in razumevanja med državami, kar je temelj za konstruktivno regionalno sodelovanje in dialog. Le to bo omogočilo regiji, da se posveti tudi drugim nalogam, posebej tistim, povezanih z varnostjo, terorizmom in migracijami,« je poudaril slovenski premier in v imenu Slovenije pozdravil odločenost voditeljev držav članic Jadranske listine, da pospešijo izvajanje reform. Cerar je še napovedal, da bo Slovenija še naprej spodbujala in podpirala te procese. Ključno je delovanje v smeri krepitve vladavine prava, spoštovanja temeljnih človekovih pravic in demokratičnih vrednot, je izpostavil.

Slovenija podpira reformne procese

Stabilnost regije je sicer strateškega pomena za Slovenijo, zato ta po navedbah premierja s svojimi izkušnjami in znanjem aktivno podpira reformne procese in državam nudi konkretno pomoč in nasvete na njihovi poti v zvezo Nato in EU. Tako je bilo tudi v primeru Črne gore, ki je nedavno postala 29. članica zavezništva, kar je po oceni predsednika vlade jasen dokaz in signal, da je Črna gora dosegla izjemen napredek, hkrati pa tudi, da vrata za države v regiji ostajajo odprta. Poudaril je, da Slovenija trdno verjame, da mora tako ostati tudi naprej.

Ob robu zasedanja se je predsednik slovenske vlade sešel z ameriškim podpredsednikom Mikom Penceom in imel kratek pogovor s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem, drevi pa bo imel delovno večerjo s predsednikom črnogorske vlade Duškom Markovićem.

Deli s prijatelji