SODNI PROCES

Za sinovo utopitev hočejo 82 tisočakov

Objavljeno 26. november 2012 11.55 | Posodobljeno 25. november 2012 19.35 | Piše: Aleš Andlovič

Kazenski postopek kot jara kača, obtožnica še ni pravnomočna.

Jože Klinc in Zdenka Vigrinec, oče in mama nesrečnega Marcela (foto: Jani Dolinšek).

MARIBOR – Ko bodo starši čez deset tednov ob tretji obletnici tragične smrti komaj šestletnega Marcela Klinca iz Maribora stali ob njegovem grobu, sodna procesa zoper odgovorne še ne bosta končana. Ne kazenski ne civilni. Po starem pregovoru sodni mlini pač meljejo počasi in zakaj bi bilo drugače tudi v tem primeru. Družini pokojnega Marcela ne zgodnja ne pozna kazen ne bosta kaj prida v uteho, čeprav se pri podrobnem proučevanju zadeve poraja občutek, da bi se tragedijo na mariborskem kopališču Pristan dalo preprečiti in bi se zgodba lahko končala drugače.

Kaj se je dogajalo 10. februarja 2010, še ni povsem razjasnjeno. Marcel je bil kot učenec podružnice Osnovne šole Franc Rozman - Stane udeleženec plavalnega tečaja Naučimo se plavati. Marcel ni znal plavati, saj naj bi se na tečaju naučil osnovnih prvin lebdenja na vodi. Po koncu tečaja se je neopazno izmuznil vaditelju in odšel do manjšega bazena. Iz dober meter globoke vode ga je negibnega potegnil devetošolec neke druge osnovne šole, ki je imela v Pristanu športni dan. Po oživljanju je znova zadihal, vendar so bili možgani očitno predolgo brez kisika. Sedemnajstega februarja 2010 je umrl v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru.

Ne gre toliko za odškodnino kot za dejstvo, da se doseže, da se kaj tako tragičnega po tuji krivdi ne bi nikoli več pripetilo.

Odgovornost za Marcelovo smrt se je od policijske ovadbe do končane sodne preiskave izmenično pripisovala petim ljudem. Konec letošnjega marca so tožilci zaradi dečkove utopitve obtožbo vložili proti trem osebam. Za povzročitev smrti iz malomarnosti (predpisana kazen do pet let zapora) so k odgovornosti poklicali vaditelja plavanja Jerneja Lorbka, kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti iz malomarnosti (zagrožena kazen do osem let zapora) pa tožilstvo bremeni direktorja javnega zavoda Športni objekti Maribor Antona Kneza ter Kristijana Habjaniča, že bivšega direktorja in lastnika zdaj likvidiranega podjetja Kiki organizacija, ki je takrat izvajalo plavalni tečaj in v kopališču skrbelo še za reševanje iz vode ter prvo pomoč. Vendar obtožnica (še) ni pravnomočna, čeprav so jo na sodišče vložili že pred več kot pol leta.

»Zoper obtožnico je bil podan ugovor, sklep zunajrazpravnega senata okrožnega sodišča v Mariboru pa se glasi, da je zahtevana dopolnitev preiskave,« nam je na naše poizvedovanje odgovoril vodja mariborskega tožilstva Drago Šketa. Zadeva se torej po kazenski plati začenja znova.

Odgovornost za Marcelovo smrt se je od policijske ovadbe do končane sodne preiskave izmenično pripisovala petim ljudem.

Ker se po mnenju zagovornika prizadete družine Klinc, odvetnika Danijela Planinšca, »kazenski postopek vleče kot jara kača«, se je po posvetovanju s starši in bratom pokojnega dečka odločil za civilno odškodninsko tožbo. Zaradi duševnih bolečin njegovi starši, Jože Klinc in Zdenka Vogrinec, ter mladoletni brat zahtevajo skupno 81.979 evrov. Kot nam je dejal njihov pooblaščenec Danijel Planinšec, so se tako odločili, ker vse skupaj traja predolgo. »Ne gre toliko za odškodnino kot za dejstvo, da se doseže, da se kaj tako tragičnega po tuji krivdi ne bi nikoli več pripetilo,« je poudaril znani mariborski odvetnik. Tožba je uperjena proti Zavarovalnici Maribor, ker je imel javni zavod Športni objekti Maribor tam zavarovano odgovornost, in Kristijanu Habijaniču osebno, ki mu družina očita, da kot direktor podjetja, ki je izvajalo tečaje, teh ni organiziral tako, da bi vaditeljem zagotovil pravilno in varno opravljanje dela. Spomnimo, da je Habjanič tistega nesrečnega dne tudi sam nastopal v vlogi reševalca in bil od strokovnega osebja prvi pri poškodovancu.

Ravnateljica izvlekla živo glavo

Sprva je bila med osumljenimi za Marcelovo smrt tudi ravnateljica OŠ Franc Rozman - Stane Breda Kutnjak. Zoper ravnateljico ene elitnejših osnovnih šol v mestu pod Pohorjem so uvedli preiskavo, vendar so jo pozneje ustavili, ker je obdolžena v zagovoru prepričala preiskovalnega sodnika in tudi tožilstvo, da ji za nesrečni dogodek ni mogoče očitati niti objektivne odgovornosti. Ko je tožilstvo odstopilo od pregona, je odvetniško družbo Planinšec pozvalo, ali bo družina proti ravnateljici nadaljevala pregon. »Odločili smo se, da ne. Prepričani smo namreč, da ji odgovornosti za smrt otroka ne gre očitati, tega tudi nikoli nismo trdili,« je še razložil odvetnik Danijel Planinšec. Ne gre toliko za samo odškodnino kot za dejstvo, da se doseže, da se kaj tako tragičnega po tuji krivdi ne bi nikoli več pripetilo. Odgovornost za Marcelovo smrt se je od policijske ovadbe do končane sodne preiskave izmenično pripisovala petim ljudem.

 

Deli s prijatelji