POGAJANJA

Za sindikat državnih organov vladni predlog neutemeljen

Objavljeno 24. april 2013 17.17 | Posodobljeno 24. april 2013 17.17 | Piše: STA, A. L.

V sindikatu predlagajo tudi nekatere dopolnitve predloga sporazuma o reševanju stavkovnih zahtev.

Drago Ščernjavič

LJUBLJANA – Za sindikat državnih organov je trenutni vladni varčevalni predlog neutemeljen. Sekretar sindikata Drago Ščernjavič je zato danes predstavil predpogoje za vladno stran in pričakuje, da jih bo ta upoštevala pri svojem približevalnem predlogu. Pogajanj sicer ne odklanjajo, a opozarjajo, da je poseganje zgolj na odhodkovno stran nesprejemljivo.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal Ščernjavič, pri masi sredstev za plače v republiškem odboru sindikata vidijo mogoče rezerve na prihodkovni strani in tudi notranje rezerve pri mnogih delodajalcih. Od vlade zahtevajo analizo stanja izvajanja odhodkov, opredelitev izhodiščnih in ciljnih vrednosti kazalnikov ter določitev izvajanja varčevalnih korakov.

Dali so predloge

V sindikatu predlagajo tudi nekatere dopolnitve predloga sporazuma o reševanju stavkovnih zahtev. Prepričani so, da so mogoči prihranki na številnih področjih, s čimer bi se lahko zmanjšal pritisk na manjšanje mase za plače in tudi na zaposlene. Tako po Ščernjavičevih besedah predlagajo podpisnikom, naj se dogovorijo o varčevanju in ukrepih na področjih davčnega dolga, obdavčitve sive ekonomije ter odlivov v davčne oaze, javnih naročil in materialnih stroškov. Ukrepi naj se opredelijo do 1. junija letos, predlagajo v sindikatu.

Vlada naj se po predlogu sindikata zaveže tudi k spremembi nejasnih in dvoumnih določb v zakonskih in podzakonskih predpisih, ki povzročajo različno razumevanje ter delovnopravne individualne in kolektivne spore. Obenem naj se še zaveže, da bo natančno pregledala in ovrednotila dosedanje organizacijske ter kadrovske ukrepe glede na sprejete reorganizacije, kadrovske načrte, akte o sistemizaciji in obseg dela kot pogoj za nadaljnje ugotavljanje gibanja števila zaposlenih javnih uslužbencev, navajajo v sindikatu.

Ščernjavič je opozoril še na zakon o uravnoteženju javnih financ ter poudaril, da ni ustrezne analize, ki bi pojasnila, koliko je prihrankov po posameznih področjih, zato od vladne strani za nadaljevanje pogajanj zahtevajo, naj ugotovi, kolikšni so prihranki. 

Obeta se nov člen

Pri zakonu o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014 pa v sindikatu predlagajo nov člen, na podlagi katerega bi posamezni proračunski uporabnik lahko prenesel sredstva iz drugih postavk proračuna v maso za plače, ko je ugotovljen prihranek na podlagi programa gospodarjenja in racionalizacije poslovanja.

Med drugim je Ščernjavič spregovoril še o dopisu ministrstva za notranje zadeve in javno upravo, ki so ga v ponedeljek poslali proračunskim porabnikom. Od njih so na ministrstvu zahtevali, da do torka ugotovijo ter sporočijo mogoče prihranke v okviru finančnega načrta z namenom zmanjšanja primanjkljaja pri stroških dela.

Ob tem Ščernjavič opozarja, da je »en velik organ« ministrstva ugotovil, da bi lahko prihranil 900 tisoč evrov, ministrstvo pa naj bi od organa zahtevalo, da ta denar »črta«. Na vprašanje, za kateri organ gre, danes še ni želel odgovoriti, je pa poudaril, da bodo na četrtkovih pogajanjih od pristojnega ministra Gregorja Viranta zahtevali, da jim po ministrskih resorjih in zavodih poda natančne podatke o odgovorih na ta dopis.

Boleči predlogi

Predsednik sindikata Frančišek Verk pa se je dotaknil vpliva varčevalnih ukrepov na delovanje državnega aparata. Opozoril je predvsem na »kadrovsko in materialno podhranjeni« Davčno upravo RS in Upravo RS za izvrševanje kazenskih sankcij. Spomnil je, da se je vladna stran lotila tudi varčevanja pri zmanjšanju dodatkov za delo ob nedeljah in praznikih. »Vsi ti predlogi so zelo boleči,« je dejal Verk in prav tako poudaril, da brez racionalizacije na prihodkovni strani proračuna ne bo šlo.

Deli s prijatelji