TEŠ 6

Za Rotnika odrejen pripor

Objavljeno 06. november 2014 18.14 | Posodobljeno 06. november 2014 19.32 | Piše: STA, Mo. S.

Sodnica je pripor odredila zaradi nevarnosti vplivanja na priče.

Uroš Rotnik, nekdanji direktor TEŠ 6.

CELJE – Preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Celju je po današnjem zaslišanju nekdanjemu direktorju Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Urošu Rotniku odredila 30-dnevni pripor, in sicer zaradi suma kaznivega dejanja pranja denarja. Sodnica je pripor odredila zaradi nevarnosti vplivanja na priče. Rotnikov odvetnik Mitja Jelenič Novak je že napovedal pritožbo.

Danes je bil na celjskem sodišču zaslišan tudi nekdanji prvi mož borznoposredniške hiše Medvešek Pušnik Bogdan Pušnik, ki mu sodišče ni odredilo pripora. Državna tožilka Darja Šlibar je po zaključku zaslišanj v izjavi za medije ocenila, da priporni razlogi tudi zanj obstajajo, vendar je sodišče po njenih besedah menilo, da so take okoliščine premalo izkazane.

Tako Rotnik kot Pušnik sta bila danes zaslišana samo zaradi sumov pranja denarja, je pa tožilka, kot je povedala danes, v sredo, 5. novembra, vložila zahtevo za preiskavo zoper Uroša Rotnika in ostalih skupno deset fizičnih oseb in dve pravni zaradi t. i. temeljnih kaznivih dejanj zlorabe položaja, iz katerih naj bi izvirali omenjeni sumi pranja denarja.

Zagovornik ne vidi dokazov

Rotnikov zagovornik Mitja Jelenič Novak je po današnjem zaslišanju dejal, da ne vedo točno, kaj tožilstvo Rotniku očita kot temeljno kaznivo dejanje, iz katerega naj bi izviralo nezakonito premoženje. »Kot smo lahko razumeli državno tožilko, naj bi se gospodu Rotniku očitalo, da je neugotovljenega dne na neugotovljen način prejel od Alstoma provizijo za posredovanje v zadevi z obnovo blokov pet in šest Termoelektrarne Šoštanj,« je dejal in dodal, da pa v tej smeri niso videli nobenih dokazov, sodnica pa se je kljub temu odločila za pripor.

Zoper sklep o priporu se bo Rotnikov zagovornik pritožil, saj ocenjuje, da možnosti vplivanja na priče ali uničenja dokazov ni. Kot je dejal, tožilstvo trdi, da je zbralo vso potrebno dokumentacijo, ki zadostuje za utemeljen sum tako za temeljno kaznivo dejanje kot tudi za pranje denarja, tako da po njegovem ni jasno, kakšne dokaze bi njegova stranka še lahko uničila.

Na vprašanje, kako Rotnik pojasnjuje izvor denarja, katerega vsote so po navedbah medijev precej višje od njegovih preteklih prihodkov, pa je odvetnik Jelenič Novak danes dejal, da je Rotnik danes in tudi že v preteklih postopkih prepričljivo pojasnil, da vse pridobljeno premoženje izvira iz trgovanja z vrednostnimi papirji v Sloveniji in republikah bivše Jugoslavije. Rotnik je bil do zdaj na policiji v zvezi z istimi dejanji zaslišan že vsaj petkrat od leta 2012 naprej, pri njem so bile tudi štiri hišne preiskave.

Deli s prijatelji