OSEBNI PODATKI

Za razkritje e-naslova višja kazen kot Tovšakovi

Objavljeno 05. marec 2014 22.00 | Posodobljeno 05. marec 2014 22.00 | Piše: T. L.

Tednik Demokracija bo po odločitvi Pirc Musarjeve zaradi razkritja dveh elektronskih naslovov plačal višjo globo, kot so izrečene stranske denarne kazni Hildi Tovšak, Ivanu Zidarju in Dušanu Črnigoju v sojenju v zadevi Čista lopata.

Hilda Tovšak.

LJUBLJANA – Zaradi objave dveh elektronskih naslovov v tedniku Demokracija bo podjetje Nova obzorja, ki izdaja omenjeni tednik, globoko seglo v žep in plačalo globo v znesku 11.660 evrov. Kot piše Demokracija na svoji spletni strani, so v uredništvo prejeli sodbo Okrajnega sodišča v Kranju, v kateri je okrajna sodnica Zdenka Rajgelj pritrdila informacijski pooblaščenki Nataši Pirc Musar.  

Zahtevo za sodno varstvo podjetja in odgovornih oseb (Petre Janša in Metoda Berleca) je sodišče kot neutemeljeno zavrnilo, zato so pravna oseba in odgovorni osebi dolžne plačati tako stroške postopka kot tudi sodno takso.

Državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov Klemen Mišič iz urada informacijske pooblaščenke je najprej podjetju Nova obzorja poslal poziv za pisno pojasnilo o tem, zakaj sta bila 22. septembra 2011 v tedniku objavljena dva elektronska naslova, in sicer novinarja Mladine in sodnika (sodnika). Postopek se je končal z odločbo o prekršku, novinarki Petri Janša, glavnemu in odgovornemu uredniku Metodu Berlecu ter podjetju Nova obzorja, ki izdaja tednik, pa je izrekel globo v skupnem znesku 11.660 evrov, poroča portal Politikis.si. Sodna taksa v primeru pravne osebne znaša 984 evrov, medtem ko stroški sodne takse odgovornih oseb še niso znani, saj odločbi še nista bili vročeni.

Po mnenju informacijske pooblaščenke je Janševa nezakonito objavila elektronska naslova novinarja in sodnika, za kar naj ne bi imela podlage v zakonu ali v osebni privolitvi posameznikov. Zaradi tega je dobila 1660 evrov kazni. Odgovorni urednik Demokracije Berlec objave ni preprečil in je zato dobil 1660 evrov kazni, medtem ko podjetje Nova obzorja, založništvo, d. o. o., odgovarja za prekršek kot odgovorna pravna oseba in mora plačati  8340 evrov.

Ker gre za elektronski naslov novinarja (objavljen na svetovnem spletu) in službeni elektronski naslov javnega funkcionarja, ki zelo težko spadata v domeno zasebnosti, je ekipa Demokracije to informacijski pooblaščenki Pirc Musarjevi utemeljila, piše portal. Zgodilo pa se je naslednje: Petra Janša je bila po novem osumljena, da je javnost sploh obvestila o korespondenci med Mladininim novinarjem in sodnikom, za tako objavo pa naj ne bi imela podlage v zakonu ali v osebni privolitvi posameznikov. Na portalu primerjajo kazni, izrečene izdajatelju tednika Demokracija, z denarnimi kaznimi, ki jih je sodišče izreklo razvpitim obsojenim gradbincem Ivanu Zidarju, Hildi Tovšak in Dušanu Črnigoju: Zidar in Črnigoj bosta morala plačati 11.000 evrov stranske denarne kazni, Tovšakova pa 10.000 evrov.

Deli s prijatelji