PRVA DAMA

Za prvo damo ZDA je dihala tudi njena Sevnica

Objavljeno 21. januar 2017 09.55 | Posodobljeno 21. januar 2017 09.55 | Piše: Jaroslav Jankovič

Že pred spremljanjem inavguracije je bil včerajšnji dan v Sevnici posvečen Melanii Trump.

SEVNICA – Oči širnega sveta so bile včeraj uprte v Washington, D. C., v pričakovanju, da Donald Trump uradno prevzame dolžnosti 45. predsednika ZDA. In seveda ni bilo še nikoli toliko zanimanja za inavguracijo med Slovenci, predvsem so preobrazbo Melanie Trump, nekoč Melanije Knavs, v novo prvo damo Združenih držav pozorno spremljali v njenem rojstnem kraju Sevnici.

Vino in čokolada First Lady

Že novembra, ko je Trump premagal demokratsko kandidatko Hillary Clinton, so najbolj zagreti Sevničani končne rezultate pričakali v kavarni Central's Caffe na osrednjem trgu, in tam so se zbrali tudi včeraj. Natakarica Suzi nas je sprejela na vratih lokala in skozi šipo navihano pokazala na plakat, ki je vabil na inavguracijo: »Vsak obiskovalec bo dobil košček tortice melanija.« Če so jo poimenovali po prvi dami ZDA, že mora biti nekaj posebnega. »Ja, res je posebna, iz belega čokoladnega moussa, biskvita z oreščki, bela čokolada pa je posuta z zlatimi lističi.«

Že popoldne je bilo v Sevnici in na gradu slišati tujo govorico televizijcev in novinarjev vseh svetovno znanih hiš. Sevnica zagotovo ni doživela toliko pozornosti nikoli prej, pa verjetno je tudi nikoli več ne bo. A je že prav, da pade pozornost na mestece pod gradom, kjer je Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) včeraj predstavil nov krajevni logotip Visit Sevnica in serijo lokalnih produktov blagovne znamke First Lady.

V to so, tako predsednica KŠTM Mojca Pernovšek, med drugim vključili modro frankinjo First Lady v temni, resni steklenici. Za to vino so se združili štirje lokalni vinarji: Zdravko Mastnak, David Kozinc, Janko Kobal in Lojze Kerin.

Vinu so dodali čokolado in pralineje First Lady, pa grajski čaj First Lady. No, brez kozmevtike ne bi šlo, zato so dodali tudi kremo First Lady. Krona vsesplošnega veselja nad prihodom prve Slovenke v Belo hišo pa je zagotovo pristna, tradicionalna sevniška salama First Lady, ki so jo po starem, tradicionalnem receptu sestavili v Grajskih mesninah Kmečke zadruge Sevnica. Na omejeni prvi seriji 2000 kosov v prestižno oblikovani embalaži se zlato lesketa napis First Lady.

Kot je povedala vodja Grajskih mesnin Hermina Šantej, so za salamo First Lady pripravili izbrane kose svinjine in govedine ter vse skupaj začinili s soljo, poprom in česnom. To je tradicionalna sevniška salama, ki so jo seveda odeli v prestižno oblikovano embalažo, kjer je napis First Lady izpisan z zlatimi črkami. »Salama je prekajena na naravnem, hladnem bukovem dimu in zori tri mesece. Se pravi, da bo nova serija na voljo čez tri mesece,« je dodala Šantejeva.

Priznajmo, da se je Sevničanom vse to kar zgodilo. »Oh, Melanijo nam je sam bog poslal,« nam je povedala gospa Pepca, ki se je v Sevnici rodila že pred vojno. Njeni someščani so se že ob štirih popoldne začeli zbirati v lokalu Central's Caffe – inavguracija se je pač začela šele ob 18. uri po našem času.

Deli s prijatelji