DAN ŠALJIVCEV

Za prvi april so stregli hamburger za levičarje

Objavljeno 01. april 2015 22.28 | Posodobljeno 01. april 2015 22.26 | Piše: Primož Hieng

Dan vseh norcev smo Slovenci najverjetneje prevzeli od Nemcev.

Damjan J. Ovsec: »Potegavščine na prvi april so se pri nas popolnoma udomačile.«

Na 1. april je pomembno, da ne nasedamo prav vsaki zanimivi informaciji ali obvestilu, na primer, da vas je klical gospod Medved, ponudijo pa vam telefonsko številko živalskega vrta. O tem, kdo si je izbral 1. april za dan norcev, in zakaj nasedamo najrazličnejšim sicer zabavnim šalam in potegavščinam, podrobneje poroča naš etnolog dr. Damjan J. Ovsec v Veliki knjigi o praznikih. Pravi, da ima 1. april poseben pomen.

»To je namreč dan vseh norcev,« dodaja Ovsec. »Če koga na ta dan krepko potegnemo, pravimo, da smo ga naaprilili. Če radio, televizija ali časniki napovedo kako stvar ali dogodek, ki naj bi se zgodil na dan prvega aprila, skoraj vsak pomisli, da gre za prvoaprilsko šalo, ko nas spet hočejo potegniti.«

Od Skandinavije do Portugalske

Potegavščine so se na prvi april pri nas popolnoma udomačile, nekaterim v veselje, drugim, ki so šli na led, pa največkrat v jezo, zlasti če za šalo nimajo smisla. Ovsec še piše, da prvi april pozna skoraj vsa Evropa od Skandinavije do Portugalske in od Anglije do Češke in Poljske. Prvi april kot dan vseh norcev je na nemškem ozemlju prvič omenjen šele leta 1631, čeprav šego samo, kot mnogo starejšo, pozna ves germanski svet. Slovenci smo to navado najverjetneje prevzeli od njih, še dodaja etnolog Ovsec.

»Teorij o tem, od kod izvira šaljenje na prvi april, je vsaj sedem,« preberemo v Veliki knjigi o praznikih. »Povod za šaljenje in norčevanje naj bi dalo spremenljivo in žalostno aprilsko vreme. To domnevo lahko kar hitro ovržemo, saj najdemo aprilske šale tudi v deželah, kjer je vreme stanovitno. Eno od krščanskih naziranj meni, da gre pri tem prazniku za spomin, ko so pošiljali Gospoda (Kristusa) od Poncija do Pilata, kar naj bi se zgodilo prav na prvi april. S tem se zelo slabo ujema dejstvo, da pri aprilskem šaljenju prinašajo naokrog zlasti naivne in neumne ljudi.«

»Ko se je prvoaprilska šega splošno razširila, so se z njo razširile tudi potegavščine, ki pa so bile duhovite samo izjemoma,« pravi etnolog. »Med ljudstvom se je namreč v zvezi z apriljenjem sčasoma pojavila vrsta standardnih obrazcev, ki se iz generacije v generacijo niso (bistveno) spreminjali. Otroke so svoje dni pošiljali po ptičje oziroma golobje, vrabčje ali vranje mleko, bolšje noge, kukavičje olje, žabjo volno, rakovo kri, komarjevo mast, bucikino seme, dukatovo oziroma zlatnikovo seme, žolčne bolečine, leskovo olje, rožnato-zeleno črnilo... Imeli naj bi ga na primer v lekarni, da bi najmlajši takoj dobili zdravilo za svojo neumnost. Temu so rekli pošiljati v april. Mojstri so pošiljali vajence po škatlo ravnih kljuk, dleto z mehkim koncem ali po progasto barvo,« še dodaja Damjan J. Ovsec.

Žvižgajoče korenje

Časopisi ter radijske in televizijske postaje si kaj radi privoščijo kako prvoaprilsko neumnost, a se zdi, da tudi največji nejeverni Tomaži podvomijo o resničnosti ali neresničnosti povedanega in zapisanega prav na 1. april.

Tako je britanski supermarket 1. aprila 2002 v dnevniku Sun objavil reklamo za nov izdelek, izjemen dosežek genetikov. Ponujali so namreč gensko obdelano žvižgajoče korenje, za gospodinje na moč prijazno. Kot običajno so rastlino najprej posejali, potem presadili, zatem pa je rasla v neoporečnih razmerah. Njen podzemni del je oblikovan po starem, novost pa so stranske luknje za zrak. Gospodinje odslej ne bodo imele več težav z ugotavljanjem, kdaj je korenje dovolj kuhano – za to bo poskrbelo kar samo in bo v pravem trenutku zapiskalo.

Leta 1979 je britanski astronom Patrick Moore na nekem radiu povedal, da se bo zgodilo nekaj neverjetnega. Pluton in Jupiter naj bi se poravnala v linijo, kar naj bi pomenilo, da v tistem trenutku na Zemlji ne bi bilo gravitacije. Tisti, ki bodo v pravem trenutku skočili v zrak, bodo doživeli občutek lebdenja, je zatrdil Moore. Mnogo ljudi je skakalo in nato poročalo o nenavadnem doživetju.

Ameriška prehranska veriga Burger King je v časopisu Today (Danes) objavila, da so naredili poseben hamburger za levičarje. Novi burger je bil narejen iz istih sestavin kot stari, edina razlika je bila v tem, da so bile začimbe zasukane za 180 stopinj. V Burger Kingu so tistega dne dobili veliko naročil za nov izdelek.

Administrator spletne strani www.buran.ru Vadim Lukaševič si je privoščil svojevrstno prvoaprilsko šalo in objavil novico o izstrelitvi raketoplana Bajkal. Šala je bila izpeljana zelo dobro, vendar je bilo kmalu jasno, da gre za potegavščino. Namreč, v ozadju je bila slika raketoplana, na kateri je pisalo: »Vesel prvi april!« V resnici je bilo ime Bajkal namenjeno za projekt, ki se je pozneje imenoval Buran.

Prvemu aprilu pravi tisk včasih tudi 32. marec. Navadno zelo resna moskovska Pravda je izšla prvega aprila z datumom 32. marec, naslov časopisa pa je tega dne spremenila v Nepravda. 

Deli s prijatelji