ODPRTJE

Za prenovo opere 43 milijonov evrov

Objavljeno 10. december 2011 23.19 | Posodobljeno 10. december 2011 23.20 | Piše: Mo. S./STA

Trak je v družbi kulturnega ministra prerezal Danilo Türk.

Ljubljanska opera.

LJUBLJANA – Po šestih letih so nocoj v prestolnici odprli prenovljeno operno-baletno hišo. Trak je v družbi začasnega ministra za kulturo Boštjana Žekša in ravnatelja Mitje Bervarja prerezal predsednik republike Danilo Türk, častni pokrovitelj otvoritvene slovesnosti, ki so jo poimenovali Zlitje stoletij.

»Danes je velik praznik slovenske kulture, saj končno odpiramo to hišo, v kateri se bo ansambel SNG Opera in balet Ljubljana ponovno naselil po šestih letih izgnanstva in dela v nemogočih pogojih,« je dejal Žekš. Zgodba se je začela že leta 1998, ko sta na razpisu zmagala arhitekta Jurij Kobe in Marjan Zupanc s sodelavci. »V tem času se je zamenjalo šest ministrov, prenova pa je trajala pet let, kar tri leta več, kot se je porabilo za gradnjo Deželnega gledališča. Danes imamo sicer več tehnologije, a stvari trajajo dlje,« je dodal Žekš.

Potrebovali bodo več denarja

»Dobili smo novo arhitekturo, vadbene dvorane, obnovljen oder in odrsko opremo, delo se tako lahko začne,« je poudaril. Dodal je še, da bo treba delati skupaj, tudi z ministrstvom za kulturo in svetom zavoda, saj zdaj po njegovem mnenju ni čas za diskusije in prepire. Svojemu nasledniku na ministrstvu je položil na srce, da je najbrž iluzorno pričakovati, da bo v tej hiši za delo potrebnega manj denarja. »Bojim se, da bo potrebnega več,« je svoj nagovor sklenil Žekš.

Boljši pogoji

Kot je dejal Bervar, se gledališče po šestih letih brezdomstva vrača domov v prazničnem vzdušju, katerega rdeča nit je zlitje stoletij. Nocojšnja slovesnost namreč pomeni uvod v slavnostno sezono, v kateri bodo praznovali 120-letnico delovanja. Od nocoj bodo, tako Bervar, vrata široko odprta. Umetniški ansambli so, kot je nadaljeval, pridobili sodobne vadbene dvorane, s tem pa kakovostne delovne pogoje, ki bodo primerljivi z delovnimi standardi nacionalnih evropskih glasbenih gledališč.

Na slovesnosti v režiji in po scenariju Nede R. Bric so se z odlomki iz oper Gorenjski slavček, Carmen, Slovo od mladosti in Aida ter iz baletov Otroci z roba resničnosti in Rajmonda predstavili vsi umetniški ansambli in nekateri najvidnejši solisti, za dirigentskim pultom pa so se izmenjali vsi trije dirigenti: Marko Gašperšič, Igor Švara in Loris Voltolini. Slovesnost bodo ponovili v nedeljo zvečer.

Za prenovo 43 milijonov

Prenova stavbe iz leta 1892 je bila potrebna zaradi težav z akustiko, tehnične zastarelosti in prostorske stiske. Začela se je oktobra 2006 in bila deležna mnogih zapletov. Ministrstvo za kulturo je za investicijo odštelo okrog 43 milijonov evrov.

Deli s prijatelji