PRED KONGRESOM

Za predsednika DL predlagajo Viranta in Starmana

Objavljeno 06. junij 2014 20.08 | Posodobljeno 06. junij 2014 20.08 | Piše: STA, Mo. S.

Starman je soglasje h kandidaturi že dal, Virant pa ne.

Do zdaj so za predsednika stranke predlagali Starmana in Viranta.

LJUBLJANA – V stranki DL so pred ponedeljkovim volilnim kongresom potrdili, da sta bili do roka vloženi dve kandidaturi za predsednika stranke z dovolj podpisi. Prva predlaga vrnitev Gregorja Viranta na čelo stranke, drugi predlog pa je za poslanca Bojana Starmana. Ta je soglasje h kandidaturi že dal, Virant pa za zdaj ne, so pojasnili v DL.

Za podpredsednika stranke so prejeli šest kandidatur, med njimi so dosedanja podpredsednika Saša Markovič in Alojz Selišnik ter vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj. Ti trije naj bi imeli tudi največ možnosti za izvolitev.

Kongres bo v ponedeljek

Novo vodstvo stranke bodo člani DL izbirali na ponedeljkovem izrednem programskem, statutarnem in volilnem kongresu v hotelu Mons. Kot so sporočili iz stranke, bodo glasovali o spremembah statuta in o novem programu stranke. V okviru volilnega dela kongresa bodo volili predsednika stranke, ob potrjenem predlogu novega statuta pa izbrali tri podpredsednike in pet voljenih članov sveta stranke.

Vprašljivo Virantovo soglasje

Do evropskih volitev je stranko sicer vodil Gregor Virant, a se je po slabem rezultatu odločil za odstop z mesta predsednika DL. V pismu članom stranke je takrat zapisal, da prevzema odgovornost za to, da je interese države postavljal pred interese stranke. Poudaril je, da nobene odločitve ne obžaluje, a bi moral kot predsednik bolj misliti na stranko. Zapisal je še, da je prepričan, da bo novi predsednik DL prinesel novo upanje.

Virant je takrat na vprašanje, ali njegov odstop pomeni umik iz politike, odgovoril, da vse kaže na to, zato je vprašljivo, ali bo Virant sploh dal soglasje h kandidaturi.

Od Virantovega odstopa stranko sicer vodi Saša Markovič.

Deli s prijatelji