RAZSIPNO

Za prazna državna stanovanja vsak mesec plačate 21 tisočakov

Objavljeno 23. februar 2015 18.29 | Posodobljeno 23. februar 2015 18.30 | Piše: T. L.

V svetu nepremičnin velja, da je najdražje prazno stanovanje. In takih ima naša država precej. Za vsako mesečno plačujemo najmanj 50 evrov.

Parlament razpolaga z 49 stanovanji za poslance, med drugim tudi na Kotnikovi ulici.

LJUBLJANA – O stanovanjih v lasti države, ki so namenjena reševanju stanovanjske problematike javnih uslužbencev, je bilo prelitega že veliko črnila, razkrite pa so bile tudi različne mahinacije, povezanimi s tistimi, ki so jim bila državna stanovanja začasno dodeljena. Najbolj razvpiti so primeri, ko so v stanovanjih živeli sorodniki javnih uslužbencev, neplačevanja stroškov do tega, da so nekateri odlašali z izselitvijo iz – v primerjavi s prostim trgom – cenovno ugodnih državnih gnezd. 

Za vsako stanovanje najmanj 50 evrov mesečno

Medtem ko se predvsem mladi (z družinami ali brez nje) borijo za streho nad glavo, pa vlada očitno sedi na številnih praznih stanovanjih, za katera mesečno plačuje(mo), reci in piši, več kot 21 tisoč evrov. To namreč kaže hiter izračun na podlagi podatkov, ki jih je na poslansko vprašanje poslanca SDS Žana Mahniča v zvezi s stanovanji v neposredni ali posredni lasti države posredovala vlada.

Predvsem je zanimiv podatek, koliko stanovanj v državni lasti je praznih oziroma nezasedenih. Vladne številke kažejo, da je nezasedenih stanovanj 434. Prazna oziroma nezasedena stanovanja pa predstavljajo redni mesečni strošek za državno malho.

Država je sicer dolžna za vsako stanovanje (ne glede na zasedenost) plačati lastniške stroške (upravljanje, zavarovanje, vzdrževanje). V primeru nezasedenih (praznih stanovanj) pa je država »dolžna plačati še stroške, ki bi jih sicer plačal najemnik. Ti stroški so odvisni od velikosti stanovanja, načina ogrevanja in lokacije stanovanja ter znašajo okvirno 50 evrov mesečno.« Tako odgovarjajo na vladi. Samo ti stroški nezasedenih stanovanj (zaokroženi navzdol) državno blagajno mesečno stanejo najmanj 21.700 evrov!

Od 434 nezasedenih stanovanj jih je 51 v upravljanju Stanovanjskega sklada RS, 110 ministrstva za notranje zadeve, 265 ministrstva za obrambo in osem ministrstva za pravosodje. Od tega je 27 stanovanj že dodeljenih in čakajo na vselitev, v letu 2015 naj bi prodali skupno 188 stanovanj, v najem pa jih bodo predvidoma dodelili 219.

image

Podroben pregled nezasedenih državnih stanovanj, skupaj jih je 434. (vir: http://imss.dz-rs.si)

Polovica praznih gre v najem

Do 219 stanovanj, ki so predvidena za dodelitev v najem, bodo prišli srečneži na podlagi razpisov za dodelitev službenih stanovanj. V številu stanovanj za oddajo pa je zajeto tudi število, ki ga mora imeti vsak upravljavec na razpolago za dodelitev brez razpisa in glede na aktualne kadrovske potrebe. 

Na vladi še pojasnjujejo, da so nezasedena stanovanja »večinoma potrebna obnove, ki se prav tako izvaja za večje število stanovanj v skladu z načrtom investicijskega vzdrževanja posameznih upravljavcev«. Pred najemom morajo biti namreč »primerno urejena, da omogočajo najemnikom normalno uporabo, kar je v skladu s stanovanjskim zakonom tudi obveznost najemodajalca«, še dodajajo na vladi.


Skupno več kot 2600 stanovanj, nekatera brezplačna

Ministrstva imajo štiri fonde stanovanj, in sicer fond Stanovanjske komisije Vlade RS (za katero strokovna in administrativno-tehnična dela opravlja ministrstvo za javno upravo) in ministrstva za obrambo, ministrstva za notranje zadeve in pravosodja.

Na podlagi vladnega sklepa so leta 2009 Stanovanjska komisija Vlade RS, ministrstvo za obrambo in notranje zadeve prenesli del stanovanj v brezplačno uporabo (denimo republiškemu stanovanjskemu skladu za reševanje stanovanjske problematike socialnih upravičencev).

V preglednici so podatki o skupnem številu stanovanj po posameznih upravljavcih. Od tega je 559 stanovanj v lasti države, poleg zgoraj naštetih jih upravljajo tudi drugi upravljavci (državni organi, javne agencije, javni zavodi, javni gospodarski zavodi in skladi), še pojasnjujejo na vladi.

Skupno število zajema tudi stanovanja, ki so jih posamezni upravljavci prenesli v brezplačno uporabo na republiški stanovanjski sklad, vendar so še vedno v državni lasti. 

image

 

Deli s prijatelji