KANDIDATNE LISTE

Za poslanska mesta se je čas iztekel

Objavljeno 19. junij 2014 09.49 | Posodobljeno 19. junij 2014 09.49 | Piše: T. L.

Stranke so z vložitvijo kandidatnih list večinoma počakale do zadnjega dne in jih vlagale šele v sredo popoldne.

LJUBLJANA – Opolnoči se je iztekel rok za vložitev kandidatnih list za predčasne volitve. Koliko list je vloženih in koliko kandidatov se bo potegovalo za 90 poslanskih mest, še ni znano. Podatke o vloženih listah naj bi Državna volilna komisija (DVK) posredovala dopoldne, a preden bodo dokončni, morajo liste prestati še postopek preverjanja ustreznosti oziroma zakonitosti.

Pristojne volilne komisije bodo namreč v dneh po izteku roka preverjale, ali so bile liste vložene pravočasno in v skladu z zakonom. V primeru ugotovljenih formalnih pomanjkljivosti bodo predlagatelje list pozvale, da jih v treh dneh odpravijo.

Volilne komisije volilnih enot bodo nato sestavile sezname potrjenih list kandidatov. Vrstni red kandidatnih list na glasovnicah bodo določile z žrebom. Sezname list kandidatov po volilnih enotah in okrajih bo nato Državna volilna komisija javno objavila 27. junija.

Čakali so do zadnjega

Organi strank so kandidatne liste potrjevali v zadnjih dneh, stranke pa so z njihovo vložitvijo večinoma počakale do zadnjega dne in liste vlagale šele v sredo popoldne.

Po podatkih DVK je liste v sredo do 20. ure vložilo 15 strank oziroma koalicij. V vseh osmih volilnih enotah so jih vložili SDS, SD, Desus, NSi, DL, SNS, Stranka Mira Cerarja in Združena levica. V šestih volilnih enotah so liste vložili PS, ZaAB, SLS, Zeleni Slovenije in Enakopravni deželani – Naprej Slovenija. Piratska stranka je listo vložila v polovici volilnih enot, Verjamem pa le v eni.

Medtem ko je kar nekaj strank celoten seznam kandidatov že objavilo na svojih spletnih straneh, pa so druge še skrivnostne in podrobnejšo predstavitev, kdo se bo na njihovih listah potegoval za vstop v parlament, napovedujejo v prihodnjih dneh.
 

Deli s prijatelji