NA TESTU

Za policiste spet najslabše gume

Objavljeno 30. november 2015 21.58 | Posodobljeno 30. november 2015 21.59 | Piše: Tomica Šuljić, Špela Ankele

Policistom v enem tednu med vožnjo razneslo dve pnevmatiki.

Prisebnost in manever voznika sta preprečila najhujše. Foto: PSS

BREŽICE, KRANJ – Prav v času, ko policisti (s svojimi sindikalisti) na čelu bijejo največjo bitko z državo v zgodovini samostojne Slovenije, se je v njihovem vsakdanjiku znova ponovila zgodba o nabavah policijskih pnevmatik. Prvič je bilo razburjenje (strokovne) javnosti ter policistov povzročeno pred dvema letoma, ko so se odločili nabaviti poceni kitajske pnevmatike znamke Goodride.

Takrat so šele zaradi pritiska medijev in policijskih sindikalistov na celjskem poligonu naredili test zimskih gum, ki so jih predtem že kupili na javnem razpisu! Ironično je, da je država cenene in ne najbolj varne pnevmatike rinila na intervencijska vozila provida, ki bi naj lovila ekstremne kršilce hitrosti; kot so pozneje ugotovili, te pnevmatike ne omogočajo dobrega oprijema vozišča. Potem so poniknile, problematične pa so postale konec oktobra – in to zelo!

Pnevmatiko razneslo pri 130 km/h

Rok Cvetko s Policijskega sindikata Slovenije je potrdil, da je bil njihov sindikat obveščen o dveh takšnih dogodkih: »Prvi se je zgodil 22. oktobra na poti iz Dolenjskih Toplic proti Brežicam. Za cestninsko postajo Drnovo je policistoma, ki sta bila v vozilu, pri hitrosti okoli 130 km/h razneslo zadnjo desno pnevmatiko na službenem vozilu P10-237.« Zgolj prisebnost policista in uspešno upravljanje vozila sta preprečila najhujše posledice za oba moža postave – pa tudi druge udeležence v prometu! Materialna škoda je bila omejena na uničeno pnevmatiko znamke Maxxis.

Pregovor pravi, da ko ima hudič mlade, jih ima veliko; drugi primer se je zgodil čez osem dni na službenem vozilu VW transporter: »Pnevmatiko je prav tako razneslo iz neznanega vzroka, ob 5.05, na avtocesti Koper–Ljubljana, malo pred Lomom. Vse štiri pnevmatike so takoj zamenjali, znamka pnevmatike pa nam ni bila sporočena,« dodaja Cvetko. O obeh zadevah so že obvestili vodstvo policije, ki že opravlja ustrezne poizvedbe o morebitni namestitvi neprimernih pnevmatik na vozila.

Kot da to ne bi bilo dovolj, so gorenjski policisti te dni izbuljili oči, ko so na vozilu opazili gume znamke Avon. Zanje ne bo potrebno dodatno testiranje kakovosti, saj so se na nedavnem testu Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) odrezale najslabše izmed 19 gum, ki so jih testirali v dimenzijah 205/55 R16: »Najslabša ocena na ledu, zelo slaba na mokri cesti, še zlasti pri zaviranju in vodljivosti. Ni priporočljivo.« Pnevmatike avon so edine, ki so izmed poldrugega ducata dobile rdečo oznako ter najnižjo oceno 4,8 – za lažjo primerjavo navedimo, da je v testu najboljša ocena 1 ter da so druge gume ocenjene med razponom 2,0 in 3,5. Skratka: takšne pnevmatike, ki jih odsvetuje referenčna AMZS, so po mnenju države dovolj dobre za policiste!

Stare zaloge, nove težave

Po prvih ugotovitvah policijskega sindikata ugotavljajo, da se na nekatera vozila po naši državi še vedno nameščajo neprimerne pnevmatike: »Menimo, da gre za posledico zalog v skladiščih, v katerih očitno neprimerna zaloga ni bila odstranjena – te informacije še preverjamo tudi prek članstva nekaterih policijskih uprav,« pojasnjuje sindikalist Cvetko. Prav tako še ugotavljajo morebitno odgovornost posameznika ali posameznikov.

Skozi prizmo eksplozivnih gum z naših avtocest, ki jih doživljajo policisti v tej sezoni, je dodan še en kamenček v mozaik policijskega nezadovoljstva, ki se te dni izraža v njihovi stavki. Bo moral res kak policist ali kak drug udeleženec prometa izgubiti glavo, preden bo slovenska država nehala varčevati pri varnosti?

Na GPU odgovarjajo, da je bil razlog za eksplozijo pnevmatike 22. oktobra prenizek tlak v pnevmatiki znamke Maxxis, »kar je imelo za posledico pregrevanje in uničenje pnevmatike«, osem dni pozneje pa za povoženje ostrega predmeta v bližini gradbenega delovišča, »kar je povzročilo poškodbo in izpraznitev pnevmatike (znamke Michelin)«. 

Deli s prijatelji