PONOS

Za novo leto so odprli koprski ribiški pomol

Objavljeno 05. januar 2014 14.31 | Posodobljeno 05. januar 2014 14.32 | Piše: A. G.

Obnovljeni koprski ribiški pomol in mestni mandrač sta ogledalo urejenosti.

Urejena notranja stran pomola. Foto: Adrian Grizold

KOPER – Koprski ribiški pomol in ploščad Ukmarjevega trga sta bila dokončana že konec poletja, jeseni so opravili še nekaj malenkosti in popravkov, a odprtje z veliko fešto je bilo v nekoliko nenavadnem času, na prvi dan novega leta. Popoldne se je po sivem in praznem jutru le zbrala precejšnja množica, mrak je razsvetlil ognjemet, bilo je glasbe, plesa ter jedače in pijače, tudi dobre volje v teh čudnih časih za čuda ni (z)manjkalo. Tako so Koprčani podaljšali pričakovanje novega leta, saj je silvestrski večer minil v bližnji taverni.

Septembra se je v mandraču še zapletalo, s prenovljenim in dvignjenim pomolom je bila večina zadovoljna, mestna oblast pa se je sprla z lastniki državnih plovil, saj naj bi ves stari mandrač prepustili ribičem in zasebnim lastnikom plovil, prvim je prostor zagotovljen s posebnim odlokom. Tako so na občini zahtevali, da se tudi tri policijska plovila preselijo z državnega carinskega pomola, kjer so nekoč pristajale obalne linijske ladje, ki so povezovale Trst z istrskimi mesti. V mandraču so privezani še plovila luške kapitanije in posebna plovila za čiščenje in ekološki nadzor morja ter čoln za nadzor prometa in reševanje republiške uprave za pomorstvo.

Pri temeljiti prenovi pomola in dela mandrača se ni zapletalo kot v Piranu in Izoli, tudi večje zamude ni bilo in za čuda se dela med izvedbo niso podražila. V projekt so vložili dobre štiri milijone evrov občinskega in državnega denarja, nekaj je bilo namenskih evropskih sredstev, med drugim so postavljeni stolpiči z elektriko in vodo, ribiči so dobili lesene omare za shranjevanje opreme, kamnite prodajne mize in napeljave za hladilne skrinje. Del trga ostaja parkirišče, prostor je primeren za večje prireditve in zborovanja. Ohranili so del starih, že zgodovinskih kamnitih oblog. Očitno so se občina, komunala, ribiči in drugi uporabniki (starega) mestnega mandrača le dogovorili in v skupno dobro usklajujejo želje in potrebe.

Deli s prijatelji