LASTNIŠTVO

Za NLB več interesentov

Objavljeno 15. junij 2012 21.36 | Posodobljeno 15. junij 2012 21.36 | Piše: A. L.

Na zasedanju DZ so poslanci spregovorili tudi o lastništvu NLB.

LJUBLJANA – »To, da se bo lastništvo banke spremenilo, ni novica,« pravi finančni minister Janez Šušteršič in razlaga, da so že februarja povedali, da država denarja ne bo dala. Pojasnjuje še, da bo tisti, ki bo v banko vložil, pridobil ustrezen delež. Marko Pogačnik meni, da je opozicija 'nesrečna' le zato, ker je vlada našla rešitev. Poslanec Jankovićeve Pozitivne Slovenije Gašpar Gašpar Mišič pa je pripomnil le: »Iz vaših ust v božja ušesa.«

»Prodaja pod mizo«

Alenka Bratušek je ministra opozorila, da je »bilo v torek povedano nekaj drugega«. Opozorila je, da se lastništvo ne spreminja na takšen način in da nihče ne bo vedel, kakšna bo cena, obenem pa je poudarila, da gre za prodajo pod mizo. V torek naj bi namreč v ministrovem imenu razlagali, da se lastništvo ne bo spreminjalo.

Prisilna poravnava skrajni ukrep

Marija Plevčak iz Desusa pojasnjuje, da je »jasno, kako se bodo deleži v banki razprodali«. Zanima jo, kaj bo, če čez pol leta ne bo rezultatov. »Koliko je interesentov?« jo zanima. Minister ji je na to odgovoril, da je interesentov več, in če ne bo rezultatov, poziva državo k dokapitalizaciji. »Sledi lahko tudi prisilna poravnava, a to je skrajni ukrep,« meni Šušteršič.

Mišič ob tem ugotavlja, da je cena za delnico 86,6 evra, v prejšnji dokapitalizaciji pa je bila ta 300 evrov. Šušteršič mu je odgovoril, da cena ni podpisana in da se ne more pričakovati tista iz leta 2008.

Bojijo se razprodaje

Naj spomnimo, da koalicija napoveduje boljše upravljanje bank, v opoziciji pa se bojijo razprodaje. Z odlokom se pristojnosti glede razpolaganja z deležem Nove Ljubljanske banke (NLB), ki jih ima danes Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN), prenašajo na vlado. S tem se želi vlada izogniti morebitnim zapletom pri usklajevanju z AUKN glede glasovanja na skupščinah, je pojasnil sekretar na ministrstvu za finance Samo Kutoš.

Deli s prijatelji