NATEČAJ

Za najlepši pirh se jih poteguje čez 200

Objavljeno 28. marec 2013 14.11 | Posodobljeno 28. marec 2013 14.11 | Piše: Jaroslav Jankovič

Na natečaj Najlepši pirhi 2013 prispelo več kot 200 pisank 42 avtorjev iz vse Slovenije. Komisija izbrala najlepše tri; etnolog prof. Bogataj presenečen nad izvirnostjo poslikav.

Ocenjevalna komisija, etnolog prof. dr. Janez Bogataj, odgovorni urednik Slovenskih novic Bojan Budja in poslovna direktorica Dragica Grilj, se sklanja nad okrašenimi pirhi. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – V uredništvo Slovenskih novic smo včeraj do 13. ure prejeli več kot 200 okrašenih pisank. Na nagradnem natečaju Najlepši pirhi 2013 vas tako v kategorijah ljudska pisanka, sodobna pisanka in otroška pisanka sodeluje 42 umetnikov iz vse Slovenije. Etnolog prof. Janez Bogataj je z glavnim urednikom Slovenskih novic Bojanom Budjo in direktorico oglasnega trženja, marketinga in poslovno direktorico Slovenskih novic Dragico Grilj poskušal oceniti in izbrati najlepše. Ob pogledu na razstavljeno umetniško zbirko je prof. Bogataj kar malce obstal, saj ga je močno presenetila izvirnost motivov: »Letošnji natečaj je pokazal izjemno pestrost sodobno okrašenih pisank in moramo pohvaliti nekatere zares izvirne ideje.«

Pisanice in remenke

V ljudski kategoriji se je za glavno nagrado, zlato pisanko Zlatarstva Mandič iz Murske Sobote, potegovalo največ avtorjev iz Bele krajine in Prekmurja, kar znova govori o tem, kje je tradicija barvanja velikonočnih jajc najbolj živa. 
Belokranjske pisanice ali pisanke delujejo malce arhaično. Včasih so jih krasili z rdečo in črno barvo ter s pomočjo čebeljega voska. Danes jih belokranjski domači umetniki krasijo z vsem mogočim, a se zdi, da se zavestno oklepajo tradicionalnih igrivih motivov iz narave, ki spominjajo na prebujajočo se pomlad.

»V ljudski tradiciji krašenja pirhov se pričakuje ne zgolj ponavljanje tradicionalnih načinov barvanja, ampak tudi nadgradnjo, iskanje svežih elementov v sklopu starega,« poudarja prof. Bogataj.

Prekmurski umetniki so nam poslali svoje remenke, rumenice in tudi praskanke, kar pomeni, da so včasih jajce najprej obarvali v čebulnem listju ali s katerim drugim naravnim barvilom in motiv nato s konico noža izpraskali. Tudi tokrat smo v uredništvo prejeli več praskank.
 

Nagrade Zlatarstva Mandič

1 x zlati obesek v obliki pirha v vrednosti 42 evrov za zmagovalca v kategoriji ljudska pisanka;
1 x zlati obesek v obliki pirha v vrednosti 42 evrov za zmagovalca v kategoriji sodobna pisanka;
1 x darilni boni v vrednosti 40 evrov za zmagovalca v kategoriji otroška pisanka;
6 x darilni boni za nagrade v tematski spletni nagradni igri (1 darilni bon v vrednosti 40 evrov ter 5 darilnih bonov v vrednosti 20 evrov). 

Otroška roka in mini kroglice

Vedno znova moramo priznati, da so otroške pisanke najlepše. Otroška roka je krhka in komaj drži čopič v rokah, poteza gre pogosto malo levo ali preveč desno, a je vselej pristna in poštena. Tudi tokrat nas je prepričala spontanost otroške poslikave.

Anja Križan iz Juršincev nam je v sodobni kategoriji poslala dve pisanici, okrašeni z drobcenimi barvnimi krogi. »Veliko dela je v tem,« je priznal prof. Bogataj in položil pisanke v finalni izbor.

Julijana Režek z Jesenic je svoje pisanke najprej obarvala in nato okinčala s kristalčki.

Marinka Žužič iz Mirna pa je na pisanko naslikala obraz gospe in ji nadela klobuček.

»V zadnjih letih doživljamo malo renesanso krašenja pisank. Zadovoljen sem, da se ljudje s svojo izvirnostjo vendarle na neki način upirajo poplavi plastične ponudbe.« Pojavijo pa se tudi neznane tehnike krašenja. Meta Kenda z Bleda je svoje pisanice okrasila s stoletja staro japonsko tehniko kimekomi, pri kateri na jajce najprej narišeš mrežo, nato pa prostore polepiš z izrezanimi krpicami.

Ocenjevanje pisanic

Prav je, da rečemo nekaj besed o ocenjevanju.

»Na razstavah običajno ocenjujemo idejo, se pravi, da ugotavljamo izvirnost okrasitve. Kot drugo je pomembno, katero tehnologijo poslikave je uporabil avtor. Običajno gledamo tudi na to, ali je avtor nadarjen in ali mu je ob dobri ideji uspela tudi natančna izvedba. Četrti kriterij je vsebina, kakšni sta sporočilna in estetska vrednost poslikave,« nam je na hitro razložil prof. Bogataj in dodal, da mu pogosto postavijo na mizo izvirno poslikane pisanke, a je izvedba bolj klavrna, in nasprotno.

Pri otroških pisankah je komisija poskušala dognati, ali je otrok jajce poslikal sam ali je za njim stala kakšna babica.

Izbira zmagovalcev v treh kategorijah je bila zares težka, dragi bralci. Ocenjevalna komisija se je kar trikrat zamislila nad izbranimi finalisti, preden je določila najlepše pisanke natečaja Najlepši pirhi 2013.

Zmagovalce in nagrajence bomo razglasili na velikonočni petek, 29. marca, ob 10. uri na slovesnem odprtju razstave vseh prispelih pisanic v Delovi stavbi na Dunajski 5 v Ljubljani. Do takrat pa bomo ostali skrivnostni. Kdo ve, morda boste na tem dogodku slišali prav svoje ime. Lepo vabljeni!

Razglasitev zmagovalcev in razstava

V petek ob 10. uri bodo v stavbi Dela, Dunajska 5, Ljubljana, odprtje razstave in razglasitev zmagovalcev v posameznih kategorijah, podelitev nagrad ter pogostitev. Razstava pirhov bo odprta 30. marca od 9. do 17. ure in 31. marca od 9. do 14. ure. Sodelujoči v natečaju bodo lahko svoje pisanice dvignili že v ponedeljek, 1. aprila, od 10. do 15. ure ali vsak delavnik v naslednjem tednu od 8. do 15. ure. 

Deli s prijatelji