FINANČNA KRIZA

Za najemnino groba bodo potrebni obroki

Objavljeno 01. november 2012 19.29 | Posodobljeno 01. november 2012 19.29 | Piše: S. U., STA

V nekaterih komunalnih podjetjih naročnikom nudijo plačilo na obroke, ponekod pa na pomoč priskoči tudi občina.

LJUBLJANA – V času finančne krize mnoga komunalna podjetja opažajo, da imajo najemniki grobov težave z rednim plačevanjem najemnine. V nekaterih komunalnih podjetjih zato naročnikom nudijo plačilo na obroke, ponekod pa na pomoč priskoči tudi občina. V Sloveniji sicer velja, da se grob lahko samo najame, najemnine pa so odvisne od upravljavcev pokopališč.

Težave v Kranju in Novi Gorici

Naročnikom pogrebnih storitev v Kranju tako nudijo možnost plačila na obroke. Za tovrstno plačilo je letos zaprosilo 15 naročnikov pogreba, je povedala Klara Škrabec iz Komunale Kranj. Škrabčeva je pojasnila še, da se grob v skladu z odlokom o pokopališki in pogrebni dejavnosti lahko tudi vzame, če najemnik najemnine ne plačuje. Če do tega pride, v primeru klasičnih pokopov posmrtni ostanki ostanejo v grobu, saj na pokopališču nimajo kostnice, v primeru žare pa se opravi raztros.

Tudi v Novi Gorici opažajo težje plačevanje pogrebnih storitev in plačevanje najemnine grobov. Kot je povedal Boštjan Milavec iz Komunalnega podjetja Nova Gorica, se v takšnih primerih z najemnikom dogovorijo za odlog plačila. Do odvzema groba v Novi Gorici še ni prišlo, saj se z oddelkom za družbene dejavnosti na občini Nova Gorica dogovorijo za finančno pomoč. Milavec je tudi poudaril, da se vse več ljudi odloča za anonimni raztros pepela. Takšen način pokopa je bil nedavno med ljudmi še tabu, v zadnjih dveh letih pa je povpraševanje naraslo, saj tovrsten pokop svojcem ne povzroči znatnejšega finančnega zalogaja.

Anonimni pokop je še tabu

Anonimni pokop z raztrosom pepela nudijo tudi v Kranju, minimalna cena takšnega pokopa pa je 590 evrov. Škrabčeva dodaja, da navzgor cenovne omejitve ni, saj je cena odvisna od naročnikovih zahtev. Tudi v Javnem komunalnem podjetju Žalec opažajo, da ljudje vse težje plačujejo pokopališke storitve. Najemnike so že večkrat opozorili, da lahko zaradi neplačevanja pride do odvzema groba, čeprav do tega še ni prišlo, so sporočili iz podjetja.

Najemnina enojnega groba v Žalcu sicer znaša približno 20 evrov, v Kranju 21 evrov, v Novi Gorici pa med 13 in 17 evri.
 

Deli s prijatelji