SODBA

Za milijone se bo Janković obrisal pod nosom

Objavljeno 05. december 2012 21.01 | Posodobljeno 05. december 2012 21.01 | Piše: A. K.

Občinam ni uspelo z odškodninsko tožbo proti državi.

Sprememba zakona o financiranju občin je bila ena glavnih točk spora med Janezom Janšo in Zoranom Jankovićem.

LJUBLJANA – Okrajno sodišče je zavrnilo odškodninski zahtevek MO Ljubljana ter občin Trzin, Šempeter - Vrtojba in Log - Dragomer, ki so ga proti državi vložile zaradi sprememb zakona o financiranju občin med prvim mandatom vlade Janeza Janše, poroča Delo.

Občine so odškodninsko tožbo proti državi vložile maja 2008 in v njej zahtevale vračilo skupno 58,4 milijona evrov, kolikor je po njihovih izračunih znašal njihov proračunski izpad. MOL je zahteval vračilo 56.847.385 evrov, Trzin 985.827 evrov, Log - Dragomer 194.863 evrov, Šempeter - Vrtojba pa 456.264 evrov.

Točka spora med Jankovićem in Janšo

Po dveh obravnavah je sodnica Helena Miklavčič spisala sodbo, ki je bila strankam v postopku poslana prejšnji teden. Z državnega pravobranilstva so sporočili, da je sodišče sledilo njihovemu ugovoru in odločilo, »da v ravnanju tožene stranke ni bilo protipravnosti«.

Sprememba zakona o financiranju občin je bila sicer ena glavnih točk spora med Janezom Janšo in Zoranom Jankovićem. Novi zakon je začel veljati s 1. januarjem 2007, torej kmalu po tistem, ko se je na županski stolček v prestolnici zavihtel Janković. Slednji je bil prepričan, da je sprememba zakona o financiranju občin, s katero je ljubljanski proračun izgubil največ, kazen, ker Ljubljančani na volitvah niso glasovali za »pravega« kandidata. Na drugi strani je takratni minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar spremembe utemeljeval s prerazporeditvijo in pravičnejšo porazdelitvijo denarja med bolj in manj razvitimi občinami.

Pahor radodaren, Janša pa ne

Po Janševem porazu na volitvah leta 2008 in nastopu Pahorjeve vlade so se odnosi med glavnim mestom in državo vidno otoplili. Ta je Ljubljani od leta 2010 naprej namenila dodatna sredstva iz dohodnine za naloge, ki jih opravlja kot glavno mesto, pred nekaj tedni pa je finančno ministrstvo pri spremembah predloga proračuna za prihodnji dve leti znesek, ki ga MOL dobi po zakonu o glavnem mestu, zmanjšalo za tri milijone evrov.

Deli s prijatelji