DURS OPOMINJA

Za laži in nepopolne podatke ob 1200 evrov

Objavljeno 18. december 2012 14.32 | Posodobljeno 18. december 2012 14.32 | Piše: T. L.

Ne pozabite na obveznosti iz oddajanja premoženja v najem.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Republiška davčna uprava (Durs) opominja vse zavezance, ki so letos fizičnim osebam oddajali v najem premično ali nepremično premoženje (ali premoženje oddajali v najem zunaj slovenskih meja), da napoved davčnemu organu posredujejo do 15. januarja prihodnje leto na predpisanem obrazcu osebno ali po pošti. Napoved pa je mogoče oddati tudi elektronsko prek sistema eDavki. Novosti in sprememb v primerjavi s preteklim letom ni, tudi obrazec ostaja nespremenjen, na Dursu poudarjajo le, da je treba vpisati tudi identifikator vrste nepremičnine, ki leži v Republiki Sloveniji.

Zaradi zamud ali laži bo Durs globil

Zavezance, ki svojih obveznosti ne bodo izpolnili, lahko davčni organ kaznuje za prekršek. In kolikšna je kazen? Če zavezanec ne vloži davčne napovedi ali ne vloži davčne napovedi v roku, je predvidena globa od 200 do 400 evrov. Z globo od 400 do 1200 evrov pa se kaznuje za prekršek posameznik, če v davčni napovedi navede neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke.

V večstanovanjskih stavbah za dohodnino poskrbi upravnik

Zavezanec, ki prebiva v Sloveniji, je dolžan napovedati vse dohodke iz oddajanja premoženja v najem z virom v Sloveniji in zunaj nje. Nerezident Republike Slovenije pa je dolžan napovedati le dohodek iz oddajanja premoženja v najem z virom v Sloveniji.

Enako kot prejšnja leta pa napovedi niso dolžni vložiti zavezanci, ki so dosegli dohodek iz najema skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah (primer hišniških stanovanj) prek upravnikov. Upravnik večstanovanjske stavbe je moral za prejemnika dohodka izračunati, odtegniti in plačati akontacijo dohodnine v breme prejemnika dohodka. 

Kako do izračuna

Kot še pojasnjujejo na Dursu, se akontacija dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem odmeri po stopnji 25 odstotkov od davčne osnove. Davčna osnova je doseženi dohodek iz oddajanja premoženja v najem, zmanjšan za 40 odstotkov normiranih stroškov ali za dejanske stroške vzdrževanja premoženja, ki ohranja uporabno vrednost premoženja, če jih v času oddajanja premoženja v najem plačuje najemodajalec sam. Normirani oziroma dejanski stroški ne zmanjšujejo davčne osnove od dohodka, dosežene z oddajanjem kmetijskega in gozdnega zemljišča v najem.

Za desetino več oddanih napovedi

Za leto 2011 so na Dursu prejeli 26.406 napovedi za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem, kar je 9,3 odstotka več kot leto poprej. Skupni znesek davčne osnove teh zavezancev je znašal 35.730.192 evrov, akontacija dohodnine je znašala 7.785.143 evrov, kar je 14,5 odstotka več kot leto poprej.

 

Deli s prijatelji