V AKCIJI

Za kaj sta lobirala Zavrl in Drapal?

Objavljeno 24. september 2014 21.49 | Posodobljeno 24. september 2014 21.50 | Piše: P. Pa., A. L.

Zavrla je zanimal Aerodrom Ljubljana, Drapal pa je ponujal izstop iz lastništva v zameno za primeren finančni znesek.

Franci Zavrl in Andrej Drapal sta lobirala vsak za svoje.

LJUBLJANA – Včeraj je Komisija za preprečevanje korupcije objavila seznam prijavljenih lobističnih stikov. Na odločitve ministrov in funkcionarjev sta poskušala vplivati tudi nekdanja partnerja v Pristopu, Franci Zavrl in Andrej Drapal.

Zanimal ga je Aerodrom Ljubljana

Nekdanji minister za infrastrukturo Samo Omerzel je 16. julija 2013 prijavil stik z Zavrlom. Srečala sta se 10. julija 2013, tema pogovorov pa je bil Aerodrom Ljubljana. »Delegacija Save S.p.A. in delegacija Publikuma sta se med potjo s sestankov v Ljubljani na poti v Benetke ustavila v Kopru, kjer je minister opravljal delovno srečanje. Predsednik Save S.p.A. je predstavil interes Save za sodelovanje na evropskem razpisu za privatizacijo Aerodroma Ljubljana. Minister je podal mnenje, da vlada pričakuje več ponudb in s tem investitorja, ki bo doprinesel k razvoju tako aerodroma kot tudi celotnega slovenskega gospodarstva,« je Omerzel zapisal na obrazcu, ki ga je poslal KPK. Zavrl pa ob stiku Omerzelu ni dal darila, ki bi presegalo vrednost 25 evrov.

Hotel je ohromiti delovanje inštituta

Andrej Drapal pa se je 15. januarja 2014 sestal s funkcionarjem ministrstva za šolstvo in izobraževanje Gregorjem Kosom. Drapal je Kosa klical v zvezi z razmerami na Slovenskem inštitutu za kakovost (SIQ), kjer je MIZŠ eno od resornih ministrstev in kjer obstajajo težnje enega od ustanoviteljev, da izstopi iz lastništva v zameno za primeren finančni znesek, kar pa bi bistveno ohromilo delovanje inštituta.

Drapal je aprila 2012 lobiral trudi na ministrstvu za zdravje. Stik z njim je prijavil takratni minister za zdravje Tomaž Gantar. V opisu lobiranja je zapisano, da sta potekala sestanek s predstavniki družbe Centenne in z bivšim veleposlanikom ZDA ter predstavitev možnosti uporabe Medical Home Systema v okvirih slovenskega zdravstvenega sistema. Sestanek je bil na ministrstvu za zdravje.

Leta 2011 pa se je Drapal oglasil tudi v pisarni takratnega ministra Dorijana Marušiča. Sestanek je bil namenjen informaciji, ki jo je podal minister Marušič predsedniku uprave družbe Centenne Michaelu Niedorfu o organizaciji slovenskega zdravstvenega sistema.

Andrej Drapal je 5. novembra 2013 obiskal tudi poslanca Franca Bogoviča in poskušal vplivati na sprejem predpisov ter drugih splošnih aktov. Pogovor je potekal osebno.

 

Deli s prijatelji