PROSIJO ZA POMOČ

Za Jakobovo operacijo spet ne dajo niti evra

Objavljeno 23. maj 2016 21.32 | Posodobljeno 23. maj 2016 21.33 | Piše: Mojca Marot

Šestletniku je prva operacija, za katero ste prispevali tudi vi, spoštovani bralci, zelo pomagala.

Zbirajo za nov poseg.

ROGAŠKA SLATINA – »S težkim srcem in cmokom v grlu se znova obračamo na vse vas. Kot že najbrž veste, nas je Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) gladko zavrnil, čeprav ima moč in denar. A se ne bomo predali. Dali bomo vse od sebe, da dobimo tožbe in s tem omogočimo vsem otrokom, ne le našemu Jakobu, da bodo lahko odšli na zdravljenje k dr. Droru Paleyju v ZDA. Potrebni bosta vztrajnost in moč. A se ne bomo dali,« je Jakobova mama Anita Krumpak Zupan zapisala na profilu na faceboku, ko je po dveh mesecih čakanja prejela odgovor naše zavarovalnice. Ta je družini sporočila, da Jakob, ki se je rodil s hudo okvaro desne noge, do zdravljenja v tujini ni upravičen. Šok, jeza, razočaranje, nemoč. Vse to sta občutila Anita in Gašper, mama in oče šestletnega Jakoba, ki ima še brata dvojčka Ažbeta. Oba bi morala to jesen prvič prestopiti prag osnovne šole. A se to ne bo zgodilo, saj bodo začetek šolanja preložili za eno leto.

Zanimivo je, da so pripravljeni kriti stroške operacije na Dunaju, čeprav tam ne delajo nič drugače kot pri nas.

Že brca žogo

Družina se namreč jeseni že drugič odpravlja čez lužo, saj Jakoba novembra čaka še ena operacija v bolnišnici v West Palm Beachu na Floridi pri priznanem ameriškem ortopedu dr. Paleyju. Ta ga je uspešno operiral že lani, več kot uspešne pa so bile tudi nadaljnje fizioterapije, saj fantič danes doma že igra nogomet. In čemu je bilo tokratno negativno presenečenje za starše toliko večje? »Bila sva prepričana, da bo zavarovalnica, potem ko sva morala ves denar za prvo operacijo zbrati sama, krila vsaj del stroškov druge operacije. Vem, da vsega ne, a vsaj del. Ne nazadnje so nam takšno upanje dajali sami, sploh glede na uspešen prvi poseg,« pravi Anita. Ker se to ni zgodilo, družini zdaj ne preostane drugega, kot da se znova obrne na širšo javnost, na vse dobre ljudi, da jim pomagajo zbrati vrtoglavih 160.000 evrov, kolikor potrebujejo za še eno operacijo, vse fizioterapije in preglede v osmih mesecih, dodatnih 40.000 evrov pa družina potrebuje tudi za bivanje v vsem tem času. »Verjamem, da bodo ljudje še enkrat pokazali solidarnost. Ne nazadnje se ne borimo le za Jakoba, saj je otrok, ki bi potrebovali tako operacijo, še veliko, a si mnogi ne upajo na to trnovo pot,« pravi Anita, ki si ne upa niti pomisliti, da denarja tudi v drugo ne bi zbrali dovolj. Za prvo operacijo ste spoštovane bralke in bralci pomembno prispevali tudi vi prek Krambergerjevega sklada.

V Avstrijo 
ali Nemčijo

Spomnimo, da so zdravniki že ob Jakobovem rojstvu ugotovili, da nima kolka in da mu tudi zgornji del stegnenice ne raste. A mu pri nas ortopedi niso znali pomagati, ena operacija, ki jo je Jakob imel, pa ni prinesla želenih rezultatov. Še več, stanje se je poslabšalo, zaradi poškodovanega materiala, ki so mu ga vstavili, pa sta glavica kolka in vrat začela celo odmirati. Starši so zato začeli iskati druge možnosti. In izvedeli za dr. Paleyja. Seveda naša zavarovalnica stroškov operacije na Floridi, skupaj naj bi bile potrebne tri, ni bila pripravljena kriti. »Zanimivo je, da so pripravljeni kriti stroške operacije na Dunaju, čeprav tam ne delajo nič drugače kot pri nas,« se čudi mamica Anita. Čeprav so pri nas Jakobu nazadnje izmerili, da ima desno nogico krajšo za 11 centimetrov, so na Floridi pred prvim operativnim posegom izmerili, da je krajša za kar 13,9 centimetra. »Skoraj štiri centimetre so pridobili že pri prvem posegu, ko so mu izpahnjen kolk prestavili nekoliko nižje v šalčko in nogico postavili v pravilno lego. Kost pa tudi še raste. Novembra bo na vrsti podaljševanje kit, kar dr. Paley počne sočasno in si pri tem pomaga z botoksom,« razloži Anita. V resnici bo torej za Jakoba druga operacija ključna, saj naj bi na ta način pridobili še najmanj osem centimetrov. Še ena operacija pa bi bila potrebna ob koncu Jakobove rasti. Skupaj torej tri. Če bi hodili na Dunaj, pa bi bilo potrebnih najmanj sedem operacij, vsaka bi prav tako stala približno 20.000 evrov. »Da o tem, kako drugačen odnos imajo do vseh nas v tujini, niti ne govorim. Tam nas vsi poznajo in tudi kličejo po imenih, od medicinskih sester naprej,« pravi Anita.

Krijejo vse ali nič

Oba z možem Gašperjem si kruh služita v policiji, a ker je zavarovalnica zavrnila kritje stroškov operacije, tudi njima za čas bivanja na Floridi ne bo pripadala bolniška. Zato bosta zaprosila za izredni, neplačani dopust oziroma dala delovno razmerje v mirovanje. In kako odločitev pojasnjujejo v naši največji zdravstveni zavarovalnici? »V konkretnem primeru je bilo ključno, da smo 21. aprila prejeli strokovno medicinsko mnenje konzilija treh zdravnikov ljubljanske ortopedske klinike, da se za zdravljenje težke oblike prirojene deformacije desne stegnenice, za kar je potrebnih več operativnih posegov, do konca otrokove rasti zagotovi pri najbližjem izvajalcu v tujini, in sicer v Avstriji ali Nemčiji. Mi pa smo njihovo mnenje dolžni upoštevati, saj imajo zavarovanci pravico do zdravljenja pri najbližjem usposobljenem izvajalcu zdravstvenih storitev v tujini, ne pa kjer koli na svetu,« pojasnjuje Damjan Kos iz ZZZS. Ob tem dodaja, da delno kritje stroškov ni mogoče. Če je mnenje konzilija pozitivno, krijejo vse stroške, tudi spremstvo enega od staršev, če je mnenje negativno, pa nič. A Jakobovi starši menijo, da to ni prav, saj je dr. Paley Jakoba že prvič uspešno operiral in je prav, da ga spremlja še naprej. Zato bodo naredili vse, da dečku to omogočijo. »Žal mi je, da se moramo zato spet obrniti na ljudi,« je žalostna Anita. A se ji na obraz nariše nasmeh, ko opazuje Jakoba, kako že brca žogo, saj so jim na Floridi zagotovili, da jih nima kaj skrbeti.

 

Deli s prijatelji