POMOČ

Za Jakobovo operacijo jim ne bo treba prodati hiše

Objavljeno 10. avgust 2016 20.02 | Posodobljeno 10. avgust 2016 20.02 | Piše: Mojca Marot

Zupanovim se je odvalil kamen od srca: ZZZS bo le plačal operacijo v ZDA.

ROGAŠKA SLATINA – Zupanovim se je končno odvalil od srca velik kamen. Pred dnevi so dočakali težko pričakovano odločbo naše zdravstvene zavarovalnice, v kateri črno na belem piše, da bo zavarovalnica plačala stroške druge Jakobove operacije na Floridi. »Presrečni smo, da so zdravniki odločili Jakobu v prid in mu dali priložnost, da bo nekoč enakovreden vrstnikom,« pravi Jakobova mamica Anita Krumpak Zupan, ko sediva na terasi pred njihovo hišo v Svetem Florjanu pri Rogaški Slatini. Hišo, ki je tudi njihov dom in so ga zgradili s krediti ter pomočjo sorodnikov, prijateljev in sosedov. In najbolj strah jih je bilo, da se bodo morali od tega doma posloviti in ga prodati. Kar bi se zgodilo, če bi zavarovalnica zavrnila njihovo prošnjo.

Ljudje so denar za Jakobove sanje sicer donirali – za prvo operacijo ste spoštovane bralke in bralci pomembno prispevali tudi vi prek Krambergerjevega sklada –, a jim potrebnega zneska za še eno operacijo kljub vsemu ne bi uspelo zbrati. A tudi zdaj vseh skrbi še ni konec in denar še vedno zbirajo, saj bodo morali kriti stroške desetmesečnega bivanja na Floridi. V tem trenutku jim manjka še okoli 15.000 evrov. Toda Zupanovi ne dvomijo, da potrebnega zneska ne bodo zbrali in 4. novembra znova poleteli na Florido. Jakobovim sanjam naproti.

»Ko bom velik, bom gasilec«

Spomnimo, da sta se Aniti in očku Gašperju pred šestimi leti rodila dvojčka Ažbe in Jakob. Sreča bi lahko bila popolna, če se Jakob ne bi rodil brez kolka, prav tako mu ni rasel zgornji del stegnenice, zato ima desno nogico 11 centimetrov krajšo od druge. Čeprav so se naši zdravniki trudili, se je izkazalo, da zanj nimajo rešitve. To je Jakobu ponudil priznani ortoped dr. Dror Paley s Floride, ki je dečka lani tudi že prvič operiral, in to uspešno, operacija pa je stala 180.000 evrov. Staršem pa ni preostalo drugega, kot da se izpostavijo v javnosti, razgalijo svoje težave in prosijo za denar. Za veliko denarja, saj so tovrstne operacije nepredstavljivo drage. In končno so naši zdravniki priznali, da so v Sloveniji za Jakoba izčrpali vse možnosti in je prav, da mu poseg omogočijo v tujini. »A kdo ve, če bi bili uspešni, če ne bi za to najeli tudi odvetnice,« razmišlja Anita, ki se je bala, da bodo pri zavarovalnici zavrnjeni še v drugo.

Kot rečeno, je prva operacija družino stala 180.000 evrov, za pripomočke in dodatne fizioterapije pa so porabili še bistveno več, skupaj kar 210.000 evrov. »Letos smo že prejeli račun za 160.000 evrov, saj smo kot samoplačniki dobili 30-odstotni popust. V ta znesek so zajeti stroških vseh pooperativnih pregledov in fizioterapij,« razloži Anita, ki se ji je velik kamen zaradi odločitve zavarovalnice odvalil od srca tudi zato, ker to pomeni, da bo zavarovalnica tudi njej kot spremljevalki krila stroške poti, v času odsotnosti pa bo prejemala nadomestilo za bolniško. »To pomeni, da bo moja plača zadostovala za plačilo kreditov in položnic v času, ko nas ne bo. Možu Gašperju, ki je tako kot jaz zaposlen na policiji, pa bo zaposlitev mirovala, kar je danes tudi dragoceno,« razloži Anita.

Zupanovi bodo torej na Floridi skupaj preživeli 10 mesecev, kar pomeni, da se bodo v Slovenijo vrnili prihodnje leto avgusta. A Jakob in Ažbe bosta kljub temu jeseni prestopila prag osnovne šole in dva meseca obiskovala prvi razred v Rogaški Slatini. »Naprej ju bova šolala kar doma, tako da bosta jeseni prihodnje leto lahko šla v drugi razred devetletke,« razloži Anita, medtem ko se Jakob in Ažbe, ki nenehno tičita skupaj, brezskrbno igrata na travi, počitniške dni pa si krajšata z različnimi igricami. Jakob nam zaupa, da bo, ko bo velik – gasilec. Da bo tudi on pomagal ljudem. Podobno željo ima bratec Ažbe. Nič čudnega, ko so pri hiši vsi gasilci. Tudi Jakobova in Ažbetova babi in dedi. Njun stric, Anitin brat, je v domačem Svetem Florjanu (ki je zavetnik gasilcev) poveljnik gasilskega društva.

Krajša le še za centimeter

Čeprav naj bi imel Jakob nogico krajšo za 11 centimetrov, so lani na Floridi ugotovili, da je krajša celo za 13,9 centimetra. Skoraj štiri centimetre so pridobili že pri prvem posegu, ko so mu izpahnjen kolk prestavili nekoliko nižje v šalčko in nogico postavili v pravilno lego. Na drugi operaciji bo na vrsti podaljševanje kit, pri čemer si dr. Dror Paley pomaga z botoksom. Prav ta druga operacija bo ključna, saj mu bodo nogico podaljšali za kar osem centimetrov, Jakobova desna nogica bo po njej krajša le še za kak centimeter. Kar se bo dalo rešiti s primernimi ortopedskimi čevlji. Tretja in verjetno zadnja operacija Jakoba čaka, ko bo njegova rast zaključena. »Letos smo že prejeli račun za 160.000 evrov, saj smo kot samoplačniki dobili 30-odstotni popust. 

 

Deli s prijatelji