UROKI IN KREDIT

Za izganjanje urokov 
v banki najela kredit

Objavljeno 14. februar 2015 10.26 | Posodobljeno 13. februar 2015 19.29 | Piše: Boštjan Celec

Nenavaden pogled, »tak, kot bi me uročil«, je 32-letno Tanjo K. stal več kot 32 tisočakov.

V ljubljanski sodni palači Šefiki in Senadi sodijo, ker naj bi od 7. do 9. decembra 2011 iz Tanje K. izpulili več kot 32 tisočakov. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Ko smo predstavili zgodbo o treh naivnicah, Vidi, Jani in Renati, se je izkazalo, da je njim podobnih na Slovenskem najverjetneje še veliko več. Poklicala nas je preprosta Dolenjka, ki se je v krempljih izganjalke urokov znašla ob enem od obiskov prestolnice. Na vprašanje, kaj vse ji je nato znosila in nikoli več videla, je naštevala: Evre, zlatnino, »dam'č krampir, jajca«. Zakaj ni šla na policijo? Ker bi jo mož bil še ubil, če bi izvedel, kako neumna je bila.

Ko Fatima dobi, jo vzame megla

Poročali smo o primeru Ljubljančanke Mirsade Alimanović, ki je lani pristala na zatožni klopi zaradi treh goljufij. Renati J. se je predstavila kot Fatima iz Celja, ki pomaga ljudem v islamskem centru. »Obstaja oseba, ki ti želi slabo in ki ti je že ukradla par uhanov, ti pa so zakleti, zato si tudi ti postala žrtev črne magije!« Besede so udarile kot strela. Renata ji je takojci izročila 200 evrov za recept, kako naj se je znebi. Glasil se je, da mora vso svojo zlatnino dati v eno vrečo, v drugo pa jajce, čez noč pustiti v svoji torbici, naslednji dan pa ji vse skupaj prinesti, da bo iz nakita pregnala temne sile. V Fatiminih rokah se je res znašlo za kar 12.840 evrov zlatnine, a ji to še ni bilo dovolj. Zgrozila se je, saj jo je nenadoma spreletelo videnje, da bo Renatin sin že kmalu »umrl v kritični situaciji z avtomobilom, in samo bog te lahko reši, da se to ne bo zgodilo«. Bog ali pač Fatima; a slednja le, če z računa dvigne vse prihranke, da še te očisti urokov. Prinesla ji je 38.100 evrov. In res je pomagalo: uročeni uhani niso bili usodni za Renato, njenega sina ni vzela cesta, je pa Fatimo z zlatom in denarjem vred vzela megla, saj je izpuhtela v neznano.

Kot Fatima iz Sarajeva je izkoristila tudi stisko Jane A., ki je imela hudo bolnega otroka. Za bolezen sta bila kajpak kriva Janin nakit in denar, v katera da se je zavlekla črna magija, le Fatima pa ga zna očistiti in s tem ozdraviti bolno dete. V čiščenje je prevzela Janin nakit in 22.000 švicarskih frankov ter znova izpuhtela v neznano.

Znova kot celjska Fatima je še Vidi T. natvezila, da se je magija zasidrala v njeno zlato, kar zelo slabo vpliva nanjo in na njeno družino. V vrečki ji je morala prinesti za 6500 evrov nakita, 2500 evrov in seznam vseh svojih sanjskih želja, ki se ji bodo po očiščevalnem ritualu zagotovo uresničile. Kdo ve, kaj vse je Vida zapisala na kos papirja, zagotovo pa ni, da bi si še kdaj zaželela videti svoje zlato in denar. Fatima je namreč z vrečko odšla in postala nedosegljiva.

Alimanovićeva je priznala krivdo, zato so jo na kazenskem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča obsodili na mili dve leti pogojnega zapora, naivnicam pa bo morala poplačati tudi vso škodo. Zaihtela je v sodni dvorani, da bo težko kaj plačala, saj ima le tisoč evrov podpore in doklad.

Šefika začela, dokončala Senada

Zdaj pa ima na istem sodišču z na las podobno zgodbo opravka sodnica Helena Vidic-Bizjak, ki sodi Senadi in Šefiki Bajrić, prisluhnila pa je tudi že njuni žrtvi Tanji K., ki je kajpak ne bomo razgalili s priimkom, da ne bi postala tarča vsesplošna posmeha.

Nekega dne se je tako sprehajala po ljubljanskih ulicah, ko jo je za rokav pocukala starejša ženska. Šefika se je predstavila kot Fatima: »Vidim, da si v težavah, in še huje bo. Dve ženski sta uročili tvojo družino in hišo.« Tanja pa je zares imela težave. Bila je bolna, nedolgo tega ji je umrla mati, očeta je kap. Saj ne, da bi se kar takoj prepustila Šefikinemu čaru, toda kaj, ko je bila vsaka beseda te ženske močnejša od prejšnje, napoved za bodočnost pa bolj črna. Zato ji je že po krajšem prepričevanju izročila 200 evrov, ki naj bi jih ta odnesla v cerkev ter tam z drugimi ženskami molila in izganjala urok. Da bi ta zagotovo zapustil Tanjo in njeno družino, pa je morala v pulover zaviti še 400 evrov in jajce ter Šefiki prinesti še vse to, ta pa ji bo v zameno dala neko vodo, s katero bo škropila po domači hiši. Ko je nesrečnica zaupala še, da je ostala brez matere, je Šefiko prešinilo, da zaradi uročiteljic niti ona ne more počivati v miru. A to spet stane, je prišepnila Tanji in jo porinila v bližnjo banko, v kateri je morala dvigniti 1500 evrov.

Ob vrnitvi iz bančne ustanove Šefike ni bilo nikjer več, se je pa pred Tanjo pojavila Senada (gre za Šefikino svakinjo, po prepričanju tožilcev je šlo za njun skupni scenarij) in jo začela prepričevati, da je Fatima prevarantka in da lahko vse tegobe odpravi le ona. »Res si bolna,« so odmevale besede ženske (predstavila se je kot Sabina), še bolj pa njene napovedi, kaj vse jo šele čaka, če tisočaka in pol ne izroči njej. In jih je, v zameno pa je dobila neki listič, »na katerem je bilo zapisano nekaj z njihovimi črkami, rekla mi je, da je to nekaj iz korana, da naj vzamem in dam doma pod blazino«.

Znova sta se srečali naslednjega dne, Tanja pa je za Senado, ki ima bojda »čuden, zelo nenavaden pogled, tak, kot bi me uročil«, že po krajšem masiranju dvignila še en tisočak. Ni bilo dovolj. Senada je še naprej vztrajno ponavljala, kako huda prihodnost se ji obeta, saj bo čedalje bolj bolna, samo slabo se obeta tudi njeni družini, zato za odpravo uroka potrebuje še več.

Veste, kakšno neumnost je takrat naredila Tanja? Spet je odšla na banko, kjer so ji kar takoj odobrili 27.000 evrov premostitvenega posojila, denar položila v Senadine roke, ta pa ji je natvezila, da bo bankovce odnesla k svojemu dedku, ki bo še najbolje očistil urok, potem jih bo prinesla nazaj. Potem je Tanja zagrešila še večjo neumnost. Poklicala je Šefiko, ji opisala izkušnjo s Senado, ta se je kajpak le križala ob njeni naivnosti. Toda še je obstajala rešitev. »Jaz imam to moč, da dobiš ves denar nazaj,« se je glasila obljuba. Kaj je preostalo Tanji? Ker na tem svetu nobena stvar ni zastonj, je odšla na banko, za Šefiko dvignila še 300 evrov...

 

»Iz srca je dala za zobe«

Šefiki in Senadi so za očitano jima dejanje začeli soditi že predlani, vendar so primer nato vrnili v preiskavo, zato se je zdaj proces začel znova. Senada krivdo zavrača, Šefika pa vztraja, da ji je Tanja res dala denar, vendar le 1100 evrov. Na prvem sojenju je razložila, da se »ji stokrat opravičujem, da sem vzela denar, tega ne bi več storila, četudi ves mesec ne bi imela za kruh. Odkar sem to storila, sem ves čas bolna na živcih. Vsak dan jokam, po ves dan ne jem kruha, samo kavo pijem.« Vztrajala pa je, da ji je Tanja denar dala prostovoljno in z veseljem, potem ko ji je omenila, da varčuje za to, da si bo dala v Bosni narediti umetne zobe. »'Jaz bom to plačala,' mi je rekla. 'Kolikor tebe vleče srce, toliko mi daj,' sem ji odvrnila. Šla je, dvignila denar in mi ga dala.« Po novem Šefika pri svojih otrocih tudi prisega, da se ji ni niti sanjalo, da naj bi imela Tanja težave tudi z njeno sorodnico Senado.

 

Deli s prijatelji