ROKA PRAVICE

Za grožnje Pahorju 11 let zapora, grožnje Janši tožilec zavrgel

Objavljeno 15. april 2014 23.45 | Posodobljeno 15. april 2014 23.45 | Piše: P. J.

Ob obisku nekdanjega predsednika vlade v Mariboru je eden izmed njiju zapisal: »Če ima kdo ostrostrelko, naj jo uporabi.«

MARIBOR – Ob decembrskem obisku nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše v Mariboru je vstajnik in aktivist Sanjin Jašar na svojem facebooku pozival, naj Janšo pričakajo enako, kot so pričakali Zorana Jankovića – s solzivcem. Na njegov zapis se je odzval Alen Šela, ki je zapisal, da je treba uporabiti tudi orožje. PU Maribor je zoper oba zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti vložil kazensko ovadbo, okrožno državno tožilstvo v Mariboru pa je ovadbo zavrglo, »ker naznanjeno dejanje ni kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti«.

Tožilec: nevarnosti ni bilo

Nekdanji predsednik vlade se lahko zdaj odloči le za zasebno tožbo, je v začetku marca odločil okrajni državni tožilec Simon Grahornik. V obrazložitvi je zapisal, da so grožnje storilcev nekonkretizirane in pavšalne ter izrecno niti ne razpihujejo politične nestrpnosti in niso takšne, da bi privedle do konkretne stopnje nevarnosti, ki bi se izkazale v nevarnosti za javni red in mir.

»Iz tega je zaključiti, da gre v tem primeru grožnje le za abstraktno nevarnost, ki pa ni izražena na stopnji, ki bi sama po sebi ogrozila ali motila javni red in mir,« je zapisal Grahornik.

Ob obisku Janše v Mariboru se je po njegovi obrazložitvi zbralo približno 25 protestnikov, »ki so mirno izražali svoje mnenje in tako niti ni prišlo do konkretnih kršitev, ki bi kazale na nevarnost, da bo ogrožen javni red in mir«. Zapisali so še, da grožnji Jašarja in Šele objektivno nista bili zmožni doseči ogrozitve javnega reda in miru, saj je mirno protestiralo približno 25 protestnikov, ki so Janšo pričakali pred dvorano na Lentu.

»Ej, Mariborčani. Janez Janša pride v sredo v Maribor. A bomo dovolili, da se prosto 'prišeta' v to naše mesto, nad katero je poslal policijo in solzivec? Celo zadnjič sem slišal eno preverjeno informacijo, da naj bi policaji imeli takrat tudi ukaz, da streljajo, če bo potrebno. A bomo res dovolili, da se prosto 'prošeta' po Mariboru? A smo Maribor ali nismo?« je zapisal Jašar, Šela pa je dodal: »Če ima kdo ostrostrelko, naj jo uporabi.«

Za Pahorja 11 let, za Janšo zastaranje

Naj spomnimo, da so pred leti policisti ugotovili nevarnost za takratnega predsednika vlade Boruta Pahorja, ko je hrvaški državljan na vlaku z ročnimi bombami izjavil, da jih je nameraval nesti pred slovenski parlament. Mediji so takrat poročali, da bi utegnil biti ogrožen tudi Borut Pahor. Hrvaški državljan je bil obsojen na 11 let zapora.

Sicer pa ni to prvi primer groženj. Primer proti policistu Zlatku Gomilšku, ki je leta 2006 Janši grozil z likvidacijo, je zastaral. Primer je, kot smo že poročali, relativno zastaral leta 2009, sodišče je sklep sprejelo decembra 2010, Janša pa ga je prejel šele maja 2011.

Deli s prijatelji