ZPS

Za dobro otroško čelado je dovolj 25 evrov

Objavljeno 15. junij 2012 23.36 | Posodobljeno 15. junij 2012 23.36 | Piše: Mo. S., STA

Da lahko čelada dobro opravlja svojo funkcijo, jo je treba pravilno namestiti.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Evropske potrošniške organizacije so preizkusile več kot 60 različnih modelov kolesarskih čelad in pri tem ugotovile, da je treba za dobro otroško čelado odšteti le 25 evrov. Pri čeladah za odrasle pa je treba za kakovostno odšteti 45 evrov, pojasnjujejo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Približno polovico testiranih čelad je mogoče kupiti v slovenskih trgovinah, tako najbolje kot najslabše ocenjeno.

Da lahko čelada dobro opravlja svojo funkcijo, jo je treba pravilno namestiti. Večina čelad omogoča dodatno zategovanje z okroglim gumbom na zadnjem delu, pri zaponkah pa sta v uporabi predvsem dva sistema: z rebrastim trakom, ki omogoča natančnejše zapenjanje, in klasična dvodelna zaponka, pri kateri je treba že pred zapenjanjem natančneje prilagoditi dolžino trakov.

Pomembna je pravilna namestitev

»Ustrezna nastavitev čelade povzroča uporabnikom veliko težav. Raziskave, ki so jih opravili v različnih delih Evrope, celo kažejo, da so imeli le redki kolesarji pravilno nameščeno čelado. Ne samo da je bila zato njihova glava manj varna, za vsakdanjo vožnjo je pomembno tudi dejstvo, da je nošenje napačno nameščene čelade manj udobno,« v današnjem sporočilu za javnost poudarja vodja testiranja pri ZPS Boštjan Okorn.

V primerjavi s preteklimi leti je vidna težnja k ponudbi polnih čelad, ki objamejo celotno glavo in s katerimi naj bi izdelovalci privabili tiste, ki jim pri vsakodnevnem kolesarjenju niso po godu narebrene športne čelade. »Polne čelade so resda videti privlačnejše, a če nimajo ustreznih odprtin za zračenje, bo uporabnik pod njimi le stežka zadržal hladno glavo,« opozarjajo pri ZPS.

Kljub čeladi je mogoč pretres možganov

Test je prav tako pokazal, da čelade bistveno pripomorejo k zmanjšanju poškodb glave ob padcu ali celo pri udarcu v robnik, a vse ne zadržijo sile udarca oziroma ga ne ublažijo enako. »Med preizkusom se je izkazalo, da bi kolesar, ki bi si na glavo nadel slabo ocenjeno čelado, pri padcu še vedno dobil udarec v moči boksarskega mojstra. Prav verjetno je, da bi jo odnesel s pretresom možganov,« je izpostavil Okorn. Test je bil sicer strožji od standardnega, saj so simulirali padec z višine 1,5 metra, medtem ko je standard 1,1 metra.

V ZPS poudarjajo, da je kakovostna čelada ključnega pomena ob morebitnem padcu s kolesom, vendar mora udobno sesti na glavo, hkrati ne sme na njej preveč poplesavati. »Čelado pred nakupom vsekakor preizkusite in povprašajte strokovnjaka, kako jo je treba natančno in pravilno nastaviti.« Kupcem zato bolj priporočajo nakup v trgovini kot na spletu.

Čelade na testu so prvenstveno namenjene kolesarstvu, a standard EN 1078, ki ga čelade izpolnjujejo, zagotavlja, da jih lahko potrošniki uporabljajo tudi med rolanjem, kotalkanjem in vožnjo z rolko.

Deli s prijatelji