PRVI POLICST

Za direktorja policije
 samo dva kandidata

Objavljeno 16. januar 2015 17.57 | Posodobljeno 16. januar 2015 17.57 | Piše: Oste Bakal

Poznavalci so prepričani, da je favorit Marjan Fank.

Položaj generalnega direktorja policije naj bi po prepričanju poznavalcev zasedel Marjan Fank. Foto: Oste Bakal

LJUBLJANA – Končan je javni natečaj za generalnega direktorja slovenske policije, nanj pa sta se, presenetljivo, prijavila le dva kandidata. Po prepričanju poznavalcev je favorit zdajšnji vršilec dolžnosti generalnega direktorja, 48-letni Marjan Fank, poleg njega pa se je prijavil še šest let starejši Slavko Škerlak, upokojeni visoki policijski uslužbenec Policijske uprave Murska Sobota in Policijske uprave Maribor. Prejšnji teden sta se kandidata za prvega slovenskega policista na sončni strani Alp že predstavila pred komisijo uradniškega sveta na ministrstvu za javno upravo, ki bo ob koncu postopka ime novega generalnega direktorja policije predlagala pristojnemu ministru za notranje zadeve v končno izbiro. Odločilno besedo bo imela seveda ministrica Vesna Györkös Žnidar, ki je s položaja generalnega direktorja konec oktobra lani razrešila Stanislava Venigerja ter za začasnega direktorja imenovala Fanka. Kakor koli že, izbrani kandidat bo imenovan na položaj generalnega direktorja policije za dobo pet let z možnostjo vnovičnega imenovanja.

Slavko Škerlak, magister upravnih znanosti, je veteran vojne za samostojno Slovenijo. Rodil se je v Murski Soboti v delavsko-kmečki družini, trenutno živi v Sebeborcih na Goričkem. Izšolal se je na višji šoli za notranje zadeve ter pridobil naziv pravnika notranjih zadev. Pozneje, leta 2005, je na fakulteti za upravo dokončal specialistični študij programa javna uprava ter pridobil naziv specialista javne uprave. Končal je podiplomski študij na fakulteti za upravo. Med letoma 1992 in 2013, ko se je upokojil, je opravljal dela in naloge na vodstvenih in vodilnih položajih v pomurski policiji, nazadnje kot vodja sektorja uniformirane policije PU Murska Sobota. Na lanskih predčasnih parlamentarnih volitvah je kandidiral za poslanca za listi Slovenske ljudske stranke, vendar ni bil izvoljen, saj stranka ni prišla v parlament.

Favorit za novega generalnega direktorja, trenutni vršilec dolžnosti Marjan Fank, po izobrazbi magister varstvoslovja, je v javnosti nekoliko bolj znan, saj je bil med drugim direktor PU Maribor, prej tudi šef mariborskih kriminalistov, med 1. septembrom 2013 in 2. novembrom 2014 pa je opravljal delo direktorja uprave kriminalistične policije. Začel je kot miličnik in je že od leta 1984 zaposlen v policiji, kjer je opravljal dela in naloge na vseh ravneh policijskega dela. Med drugim je bil pomočnik komandirja policijske postaje na Policijski upravi Ljubljana, kriminalist, vodja skupine, vodja oddelka, vodja sektorja uprave kriminalistične policije v sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor ter višji kriminalistični inšpektor. Za direktorja uprave kriminalistične policije, ki zaposluje okoli osemsto ljudi, ga je Veniger imenoval avgusta 2014. Fank je prej opravljal naloge pomočnika direktorja UKP.

Deli s prijatelji