GLASILO LJUBLJANA

Za brezplačno glasilo dobivajo mastne denarce

Objavljeno 23. februar 2015 20.44 | Posodobljeno 23. februar 2015 20.45 | Piše: Mo. S.

Pisanje uvodnika je ovrednoteno na 316,72 evra.

LJUBLJANA – Vas zanima, koliko Ljubljančane v resnici stane Glasilo Ljubljana, ki vsake toliko časa pristane v njihovem nabiralniku? Čeprav je glasilo mestne občine brezplačno, za svoj nastanek in obstanek potrebuje precej denarja.

Začne se pri honorarjih piscev in drugih sodelujočih. Odgovorna urednica glasila Nada Šumi je sicer upokojenka, mesečno pa za ustvarjanje glasila prejme še 2014 evrov honorarja bruto, poroča Reporter. Med pisci se pojavljata tudi njen mož Milček Komelj in sin Matevž, ki sta lani prejela 633 oziroma 712 evrov. Za pisanje enega uvodnika avtor dobi 316,72 evra, nadaljuje Reporter. Nekateri članki so menda honorirani z več kot 2000 evri, v celoti pa je lani najvišji honorar prejela novinarka Staša Cafuta Trček (6966 evrov bruto), njej sledi Mirjana Ribič (6693 evrov), tej pa Dunja Wedam (6125 evrov), so potrdili v uredništvu glasila, kjer posebej poudarjajo, da gre za bruto zneske.

Glasilo je sicer financirano izključno s proračunskimi sredstvi, vsako leto pa za deset izdaj namenijo približno 400.000 evrov, je pred časom poročalo Delo. »To je približno enak znesek, kot gre iz proračuna neposredno za delovanje 17 četrtnih skupnosti,« dodajajo.

Nekaj burnih odzivov pa je izzvala tudi lanska poteza, ko je časopis malo pred oktobrskimi lokalnimi volitvami priromal v vse nabiralnike v prestolnici. Menda je bil v veliki meri posvečen delu župana Zorana Jankovića (intervjuji z njim in podžupani, mnenja vodilnih v MOL …), kar so nekateri ocenili za zlorabo predvolilnih namenov. 

Deli s prijatelji