MEJA

Za arbitražo bomo odšteli 5 milijonov evrov

Objavljeno 20. september 2012 16.03 | Posodobljeno 20. september 2012 16.03 | Piše: S. J.

Če hočemo, da bo postopek arbitraže še naprej tekel nemoteno, bo treba globoko seči v žep.

Zagreb, Hrvaška, 26. 10. 2009

LJUBLJANA – Po sklenitvi arbitražnega sporazuma je mejni spor med Hrvaško in Slovenijo nekoliko potihnil, in čeprav se o arbitraži ne govori veliko, se bliža 11. februar, rok, do katerega morata Slovenija in Hrvaška oddati vsaka svoj memorandum. Skupina za njegovo pripravo pod vodstvom pravnice Simone Drenik mora torej pripraviti mnenja, argumente in izhodišča, ki jih bodo predstavili pred arbitražnim tribunalom. Čeprav bo ustna obravnava potekala šele spomladi leta 2014, bosta morali strani do 11. novembra naslednje leto pripraviti odgovor na memorandum nasprotne strani.

Slovensko odvetniško ekipo sestavljajo profesor Alain Pellet, sir Michael WoodRodman BundyDaniel Müller, Vasilka Sancin.

Priprave v postopku arbitraže tečejo tako, kot so predvideli, s potekom pa ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) sproti obvešča tako državni zbor kot vlado. 

Stroški zagotovljeni znotraj proračuna

Ker pa danes nič ni zastonj, nas bo precej stala tudi arbitraža. Doslej smo mednarodnim pravnim strokovnjakom izplačali 552.361,11 evrov. Skupaj bo treba za arbitražo zagotoviti pet milijonov evrov, stroški arbitraže pa bodo zagotovljeni znotraj proračuna RS, še poroča Večer.

Deli s prijatelji