NEVERJETEN ODZIV

Za Anjo ste naši bralci zbrali 10.000 evrov!

Objavljeno 19. maj 2016 20.15 | Posodobljeno 19. maj 2016 20.15 | Piše: Špela Ankele

Študentki Anji Zamida rojaki dobrega srca omogočili operacijo v Nemčiji.

LJUBLJANA – »Težko se je bilo odločiti, da svojo zgodbo predstavim javnosti. A ker sama nisem našla rešitve in ker v tako kratkem času nisem mogla zbrati toliko denarja, sem se pred enim mesecem vseeno odločila, da jo javno povem. Kar se je zgodilo po tem, je neverjetno. V enem dnevu je moja zgodba potovala po vsej Sloveniji. Odziv vseh ljudi dobrega srca, odziv vaših bralcev, je neverjeten …« je včeraj, vidno ganjena, pripovedovala 23-letna študentka Anja Zamida.

Konec meseca v Nemčijo

Tudi s pomočjo vas, naših cenjenih bralcev, se mlada Belokranjka, ki med študijem kadrovskega menedžmenta živi v ljubljanski soseski Bežigrad, konec meseca odpravlja na sever Nemčije. Tam, na nevrološki kliniki v Greifswaldu, ji bodo zdravniki 3. junija operirali dva centimetra široko cisto, ki se je razvila v središču možganov. »Zavedam se, da bo operacija zahtevna, a sem nanjo pripravljena. Verjamem, da sem pri nevrokirurgu dr. Henryju Schröderju v dobrih rokah. To lahko rečem tudi zato, ker sva z zdravnikom že kontaktirala, po pogovoru z njim pa imam zelo dober občutek. To mislim tudi zaradi tega, ker sem govorila z nekaterimi njegovimi pacienti, ki so uspešno prestali podobno operacijo,« pravi Anja Zamida. Doda, da bo operacija trajala več ur, sledi še kak teden v bolnišnici in zatem še okrevanje v Nemčiji. »Če bo vse, kot si želimo, bom že sredi prihodnjega meseca spet doma,« še razkrije sogovornica.

Ko se z Anjo pogovarjamo v njeni ljubljanski soseski, tik ob lenobno žuboreči Savi, govori povezano in zbrano. Tudi njen videz ni nič drugačen od videza preostalih lepih mladenk, ki se zdajle sprehajajo po slovenskih krajih in vaseh. A videz tokrat vara. »Na eno oko vidim megleno, z drugim očesom pa podvojeno. Ampak danes je že nekako v redu … Dostikrat pa me boli vse telo. Zgodi se, da zjutraj le stežka vstanem, saj imam del telesa mravljinčast, omrtvičen. Zaradi tvorbe v možganih se pojavljajo tudi druge zdravstvene težave, ki krojijo moj vsakdanjik,« opiše sogovornica, ki ji niti vse našteto ne izbriše nasmeška z obraza.

Slovenija pomagala

Že pred mesecem smo zapisali, da je Anja Zamida lani spomladi dva meseca preživela v novomeški bolnišnici. Zdravniki takrat niso ugotovili samo, da ima meningitis, ampak tudi to, da ima v možganih kar dva centimetra veliko vodeno cisto, ki utesnjuje možganske kanale. »Tvorba ni maligna, a zaradi lege in velikosti ogroža Anjino mlado življenje. Če se razširi zgolj za kak milimeter, bo ugasnilo,« smo pred enim mesecem zapisali na straneh našega časopisa.

Ko je Anja naši kolegici pripovedovala svojo zgodbo, se je zgodilo neverjetno naključje. Ob sosednji mizi je ravno tedaj sedel lastnik slovenske agencije PlayersPromotion, ki skrbi tudi za športno kariero bleščečega nogometnega vratarja Jana Oblaka. Poklical je v Madrid. Nesrečno zgodbo je opisal Oblaku, ta ni odlašal. V dobrodelne namene je brž podaril svoj dres, za katerega se lahko še vedno potegujete na naši spletni strani. Predvsem se je po objavi zgodbe zgodilo še nekaj zelo lepega. Iskrena izpoved mladenke, ki denarja za (pre)potrebno operacijo v tujini ne bi mogla zbrati brez pomoči drugih, je ganila Slovence. Mnogi so nakazali denar, številni so tudi prek kratkega sporočila darovali v naš humanitarni Sklad Ivana Krambergerja. Po Sloveniji so organizirali dobrodelne koncerte, tekme. Ljudje so stopili skupaj. Zbrali so denar in darovali v dober namen. Sprožil se je močan val, ki so mu moč dajali ljudje dobrega srca. Za mlado Anjo ste, cenjeni bralci, darovali deset tisoč evrov!

Včeraj je Anji ček, na katerem je bil zapisan okrogli znesek, v imenu vseh bralcev izročil Bojan Budja, odgovorni urednik Slovenskih novic. »Slovenci smo znova dokazali, da znamo stopiti skupaj, kadar je treba,« je dejal ob tem in mladenki, ki jo v začetku prihodnjega meseca čaka pomembna operacija, zaželel srečo. Naj bo na njeni strani!

Za Anjo tudi nogometni as Jan Oblak

Na naši spletni strani www.slovenskenovice.si/licitacija še do ponedeljka poteka dobrodelna dražba dresa, ki ga je prek agencije PlayersPromotion podaril Jan Oblak. In to ni kar neki dres našega uspešnega vratarja, ampak točno tisti, ki ga je mladi as nosil na polfinalni tekmi lige prvakov med Bayernom in Atletico Madridom. Trenutno je najvišji znesek podarila naša bralka, ki želi ostati v anonimnosti. Za dres, ki ga bo Jan Oblak prihodnji mesec osebno predal novemu lastniku, bi naša bralka namenila 1100 evrov. Kdor je pripravljen dati več, to lahko stori še nekaj dni. Še droben namig: dražba se konča v ponedeljek, 23. maja, točno opoldne! 

image

 

Deli s prijatelji