JUBILEJ

Za 95. rojstni dan orglal za prijatelje

Objavljeno 14. maj 2013 15.58 | Posodobljeno 14. maj 2013 16.00 | Piše: Mirko Kunšič

Fizik in izumitelj Jožko Battestin koncertiral v Cankarjevem domu.

Jožko Battestin je sproti improviziral. Foto: Mirko Kunšič

»Po notah nisem igral že 75 let, jih ne poznam več, niti ne morem igrati po njih. To, kar bom predstavil, ima naslov Improvizacije. To pomeni, da ne vem, kaj bom igral. Ne vem, kako bo izpadlo. Bom sproti komponiral,« je za uvod torkovega koncerta za povabljene dejal Ljubljančan, 95-letni Jožko Battestin.

Orgelska glasba iz 73 registrov in 8000 piščali je napolnila Gallusovo dvorano Cankarjevega doma. Igral je navdahnjeno, zbrano in neponovljivo. Na rojstnodnevni koncert je povabil znance in sorodnike. Po končani prireditvi je doživel dolg aplavz, nato je k orglam sedel organist prof. Saša Frelih - Mišo in Jožku zaigral Gaudeamus Igitur.

Diplomirani inženir elektrotehnike je v začetku poklicne kariere najprej učil na srednji tehnični šoli, nato je vodil izgradnjo Instituta Jožef Stefan. Poučeval je fiziko na Šubičevi gimnaziji v Ljubljani in mariborski univerzi. Pred štirimi leti je napisal in izdal Osnove grafologije in nato knjigo sam prevedel v nemščino in francoščino.

Lani se je odločil in naredil izpit za pilota, čeprav še nikdar ni sedel v letalu. Je imetnik 14 patentov in niza učbenikov. »Za več kot 3000 strani jih je,« poudari čili 95-letnik, ki živi v domu na Koleziji. »Zadovoljen sem kot sto hudičev, ljudje so perfektni. Je pa treba poskrbeti, da se nekaj dogaja,« je dodal Ljubljančan, ki je prijateljeval tudi z izumiteljem baronom Antonom III. Codellijem.

Deli s prijatelji