RECIKLAŽA SUROVIN

Za 31 evrov zaslužka bo doplačal 145 € dohodnine

Objavljeno 08. junij 2015 14.13 | Posodobljeno 08. junij 2015 14.13 | Piše: Primož Škerl

Celjan je lani zaslužil 555 evrov bruto na mesec, zato si je poskušal pomagati.

Celjana – izpostaviti se ni hotel – je prodaja starega papirja drago stala. Foto: Primož Škerl

CELJE – Zakoni in predpisi pogosto nimajo nobene povezave s pravico ali pravičnostjo. Še več. Često udarijo po malem, nebogljenem človeku, ki se zgolj bori za preživetje. Socialne službe in humanitarne organizacije že nekaj časa poznajo kategorijo zaposlenih, ki potrebujejo pomoč. A če si poskušajo pomagati sami, jih udari država z davčnimi določili. To je pred dnevi, ko je v nabiralnike priromal drugi sveženj dohodninskih odločb, občutil tudi B. Š. iz okolice Celja. Pri odpiranju ovojnice z oznako davčne tajnosti ni bil nervozen, saj mu je informativni izračun pokazal, da mu bodo vrnili slabih 210 evrov. A ni bilo tako. V ovojnici je bila položnica z zneskom za doplačilo dohodnine v višini dobrih 145 evrov. Ugotovil je, da so mu v izračunu upoštevali vsoto, ki jo je dobil s prodajo starega papirja, za kar je že takrat plačal davek. »Presegel sem cenzus, v tem je srčika problema. Vse je po zakonu, tu ni kaj. A kljub temu me boli, saj sem kaznovan zato, ker sem se vedel ekološko in ker sem hotel nekaj malega še zaslužiti k skromni plači.« Za okoli 400 kilogramov starega papirja so mu na Dinosu odšteli nekaj več kot 31 evrov.

Oškodovan 
za 355 evrov

B. Š. je lani še služboval v Prosignalu kot varnostnik. »Delal sem v City centru Celje. Ta služba ne pozna prostih dni, praznikov, nedelj, dopusti so redki. Moja plača, ki je bila vseskozi enaka, ne glede na obseg dela, je znašala 555 evrov bruto. Socialna mi je doplačevala razliko do minimalne plače. Preživljam mladoletnega otroka in prisiljen sem bil iskati dodaten vir dohodka. Ker sem imel možnost zbrati star papir, sem to tudi storil in ga odpeljal na odpad. Ravno za eno vožnjo ga je bilo.«

B. Š. ni storil nič nezakonitega, nič moralno spornega, zgolj vedel se je samoohranitveno in še ekološko povrhu. Odplačuje tudi kredit in da bodo težave še večje, je v ne tako majhni skupini posojilojemalcev, ki so vezani na švicarski frank. Na odmero dohodnine se ne bo pritožil, saj, kot pravi, se je že pozanimal o možnostih in takšna poteza ne bi imela prav nobenega smisla. Ne preostane mu drugega kakor plačati položnico.

Pripravil bo zakonski predlog

»V skupnem seštevku sem dejansko oškodovan za 355 evrov, kar zame ni majhen znesek. To ni pravično. Ni fer, da me država udari po žepu, ker starega papirja nisem vrgel proč, temveč sem ga zbiral in odpeljal na Dinos.«

Namesto pritožbe se je B. Š. odločil pripraviti zakonski predlog, da se dohodki od reciklaže surovin (papirja, železa, bakra in podobno) do določenega zneska (predvidoma 500 evrov na leto) ne bi več vštevali v davčno osnovo. Kar bi ne nazadnje prispevalo k čistejšemu okolju in zavestnejšemu ravnanju ljudi. A če bo davkarija še naprej udarjala po žepih tiste, ki smeti in odpadke prinašajo na zbirna mesta in jih ne puščajo vsepovsod naokoli, bo Slovenija samo še bolj zasmetena.

Deli s prijatelji