PONUDBA PODJETJA

Za 150 evrov vas pošljejo v stečaj

Objavljeno 26. oktober 2014 18.30 | Posodobljeno 26. oktober 2014 18.30 | Piše: Nataša Čepar

Podjetje GratiAs ago ponuja svetovanje in pomoč pri vložitvi predloga za osebni stečaj.

Če razmišljata o skupni prihodnosti, bodite odkriti in ji zaupajte svoje težave.

Na vas pritiskajo izvršitelji? Z začetkom osebnega stečaja se ustavijo vse izvršbe in vsi rubeži! Zaživite življenje brez dolgov!« na svoji spletni strani vabi podjetje, ki ponuja svetovanje in pomoč pri vložitvi predloga za osebni stečaj na sodišče. To uredijo za 150 evrov. V Zbornici upraviteljev Slovenije in na Vrhovnem sodišču RS se do ponudbe takih podjetij ne želijo opredeljevati, izvemo pa, da se ob drastičnem povečanju števila osebnih stečajev v zadnjem letu številni dolžniki ne zavedajo posledic sprožitve tega postopka.

Veliko je upokojencev

»Ljudje lahko vsa pravna dejanja opravljajo sami, a dejstvo je, da se je pri tako pomembnih zadevah, kot je osebni stečaj, smiselno obrniti na strokovnjaka,« meni Primož Punčuh, predstavnik podjetja GratiAs ago. Prepričan je, da ima njihovo podjetje, ki pomaga pri sprožitvi postopka osebnega stečaja, cene celo zelo konkurenčne, saj odvetniki za isto stvar zaračunajo od 400 do 600 evrov, nekateri pa še bistveno več. »Poleg svetovanja in priprave vloge za stečaj pomagamo sestaviti tudi predlog za odpis obveznosti, izjavo za notarja in dolžnike tudi obiščemo na domu, če je treba,« doda. »Ljudje se znajdejo v dolgovih zaradi različnih okoliščin – bolezni, ločitve, izgube službe –, in bolj kot glavnica jih udarijo obresti, stroški izvršitelja in podobno. Zgrešeno je razmišljati, da so to tajkuni ali kriminalci, ki se poskušajo na takšen način okoristiti, ravno obratno,« poudari. Ogromno je, kot razkriva, osebnih stečajev upokojencev, ki prejemajo minimalno pokojnino in so se znašli v kolesju prezadolženosti.

»Pred kratkim nas je kontaktirala gospa, ki je v osebnem stečaju in je spraševala, ali lahko stečajni upravitelj proda njeno stanovanje, v katerem živi. Po našem pritrdilnem odgovoru je bila zgrožena, češ da njen dolg znaša le 4000 evrov,« pripoveduje Aljoša Markovič, generalni sekretar Zbornice upraviteljev Slovenije. Po njegovih besedah se mnogi, ki sprožijo postopek osebnega stečaja, ne zavedajo, v kaj se spuščajo. »Gospa je celo govorila o tem, da bi si denar lahko kje sposodila, a če to drži, ni jasno, zakaj tega ni storila, preden je sprožila osebni stečaj,« nadaljuje. V dobrem letu, odkar je zaradi spremembe zakonodaje začetek stečajnega postopka za dolžnika postal brezplačen, se je število osebnih stečajev drastično povečalo. Lani je bilo po podatkih Vrhovnega sodišča RS začetih 879 osebnih stečajev, letos pa že 2492. Pri tem se za to odloča vedno več dolžnikov, ki imajo minimalne dolgove – od 1000 do 15.000 evrov.

Do pet let pod upraviteljem

Za vsak osebni stečaj je treba poravnati približno 2000 evrov predujma za kritje začetnih stroškov stečajnega postopka, ki jih zdaj krije proračun sodišča. Ti stroški so, kot poudarja Markovič, že dosegli devet milijonov evrov na leto, čeprav so bili ob uvedbi sprememb ocenjeni le na nekaj deset tisoč evrov na leto. Tudi če ima dolžnik relativno majhen dolg, je minimalna preizkusna doba zanj dve leti, v povprečju pa traja nekaj čez tri leta. »Dodaten problem je tudi, da ni enotne prakse glede preizkusnega obdobja dolžnikov. Nekateri dolžniki, ki bi si zaslužili dolgo preizkusno obdobje, dobijo zgolj dve leti, spet drugi, ki bi si zaslužili kratko, pa dobijo pet let,« omeni. Kot navaja Markovič, je statistika poplačila upnikov sicer zelo skromna: lani se je zaključilo več kot tisoč postopkov osebnega stečaja, pri čemer so premoženje dolžnika razdelili med upnike v le nekaj čez petdeset primerih.

Deli s prijatelji