VARČEVANJE

Za 100 evrov na leto znižajte račune za energijo in vodo

Objavljeno 07. marec 2012 11.40 | Posodobljeno 06. marec 2012 11.28 | Piše: T. Po.

Gospodinjstva, ki imajo največje tveganje za energetsko revščino, bo obiskal energetski svetovalec.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Varčevanje ni pomembno le v okviru skrbi za okolje, pač pa je v času, ko so cene elektrike in goriv visoke, nujno. Društvo Focus se je zato pridružilo evropskemu projektu Achieve, ki bo gospodinjstvom z nižjimi prihodki pomagal znižati računa za elektriko in energijo.

Gospodinjstva, ki imajo največje tveganje za energetsko revščino, bo, po prijavi društvu Focus, obiskal energetski svetovalec. Ta bo analiziral porabo energije in vode v stanovanju ter svetoval, kako zmanjšati porabo in posledično znižati račune za energijo in vodo. Namestil bo tudi brezplačne pripomočke in naprave za varčevanje z energijo in vodo ter porabnikom pomagal razumeti stroške za omenjena nujna vira.

Obiski že v teku

V društvu Focus so pojasnili, da so za energetske svetovalce prav za projekt Achieve izobrazili brezposelne in študente, ki še nimajo službe. Ti so zdaj opravili že od pet do deset obiskov. Svetovanje in brezplačen paket, ki bo pomagal pri varčevanju, sta namenjena gospodinjstvom, v katerih dohodek ne presega 300 evrov neto mesečno na člana gospodinjstva. Na vprašanje, ali bodo ponudbo razširili tudi na druga gospodinjstva, kjer je mesečni dohodek višji, so v Focusu odgovorili, da o tem še niso razmišljali.

Prihranek do 100 evrov letno

Po prijavnici sodeč, naj bi gospodinjstva prihranila do 100 evrov na leto. Po opisu na spletni strani projekta, ki že poteka v petih evropskih državah (Francija, Nemčija, Velika Britanija, Bolgarija in Slovenija), pa naj bi se izboljšalo tudi zdravje in počutje v gospodinjstvih, zmanjšala naj bi se družbena izključenost in marginaliziranje gospodinjstev, ki se soočajo z energetsko revščino, zgradilo naj bi se razumevanje in vzpostavila komunikacija med različnimi lokalnimi akterji, ki morajo sodelovati pri odpravi energetske revščine.

Deli s prijatelji