SADIZEM

Z zračnimi puškami nad nedolžne mačke

Objavljeno 06. januar 2014 14.47 | Posodobljeno 06. januar 2014 14.48 | Piše: Oste Bakal

Radenski objestneži streljajo žive tarče celo za turističnim hotelom.

Predsednica Breda Habjanič. Foto: Oste Bakal

RADENCI – Vse bolj žalostni, ogorčeni in zgroženi so ljubitelji živali, sodelavci društev za njihovo zaščito in sploh vsi zaradi vse več žalostnih primerov nezaslišanega in nečloveškega trpinčenja nemočnih in nedolžnih živih bitij. Ob zlorabah, zanemarjanju in ubijanju nedolžnih živali z mučenjem se človek upravičeno vpraša, kam to vodi. Marsikdo išče rešitev v poostreni zakonodaji – če bi jo seveda tudi izvajali. Brez udarca po žepu, zapora ali prisilnega dela z živalmi očitno ni pričakovati, da bodo tisti lastniki, ki so svojim živalim prej krvniki, spremenili svoje ravnanje. Po prepričanju pomurskih ljubiteljev bi za trpinčenje živali morali odgovarjati tudi vsi, ki so med minulimi božično-novoletnimi prazniki uporabljali pirotehnična sredstva ter s pokanjem, poleg ljudi, strašili predvsem živali, tako prostoživeče kot komercialne in še posebno hišne ljubljenčke. Je pa spodbudno, da je bilo pirotehničnega direndaja letos menda nekaj manj ...


Prijavljajte!

Predsednica DZŽP Breda Habjanič prosi: »Če zaznate fizično mučenje, pretepanje in trpinčenje živali, pokličite policijo in veterinarsko inšpekcijo ter zahtevajte, da ukrepajo. Prijavo pošljite tudi svojemu lokalnemu društvu za zaščito živali. Tako društvo kot inšpekcija sta prijavitelju dolžna zagotoviti anonimnost, vsaka prijava pa mora vsebovati natančen naslov kršitelja in objektiven opis stanja živali. Prijave lahko posredujete po telefonu ali e-pošti. Za mučenje živali šteje vsako naklepno ravnanje ali njegova opustitev, ki živali povzroči hujšo poškodbo oziroma dlje trajajoče ali ponavljajoče se trpljenje oziroma škodi njenemu zdravju, ter nepotrebna ali neprimerna usmrtitev. Če veste za živali, ki živijo v neprimernih bivalnih razmerah, nimajo dovolj hrane ali vode, da lastniki ne poskrbijo za njih, če so bolne, zaprte ali priklenjene pri nenaseljenih objektih, obvestite društvo za zaščito živali ali veterinarsko inšpekcijo.« Odgovorni so prav vsi, še posebno starši, ki nabavljajo zračne puške, še zlasti tiste z ojačanjem – streljanje z njimi je za živali smrtonosno. 

Zračno orožje seje smrt

Na pomurskem območju v Radencih z okolico ter na nekaterih predelih občine Sveti Jurij ob Ščavnici so zaznali več primerov, ko so predvsem z zračnim orožjem streljali mačke, ki se potikajo zunaj doma. Breda Habjanič, predsednica pomurskega Društva za zaščito živali (DZŽP), poudarja, da ima pravice tudi žival, in ne le človek, ter da bi bila izjemno vesela, če bi uradni organi odkrili in primerno kaznovali vse, ki so v zadnjem času na radgonskem območju s streli iz zračnega orožja poškodovali več mačk. Zaradi poškodb so mnoge poginile, druge so morali evtanazirati, nekatere bodo preživele s hudimi posledicami.

Odgovorni so prav vsi, še posebno starši, ki nabavljajo zračne puške, še zlasti tiste z ojačanjem.

Konec decembra je članica DZŽP Marija peljala k veterinarju Šantlu v Bolehnečicih na sterilizacijo pet nikogaršnjih mačk. Kar tri je moral evtanazirati, saj niso bile zmožne življenja predvsem zaradi nabojev iz zračnega orožja – v telesu ene so našli celo tri.

Aktivistka je še isto popoldne izvedela, kdo bi lahko bil strelec. Obvestila je tudi župana ... in s tem se je zadeva končala.

Kmalu se je oglasila Tamara, aktivistka DZŽP, da tudi v Radencih za hotelom Radin nekdo strelja muce. Takšna dejanja žal niso osamljena: »Nazadnje sem sveže ranjenega muca poskusila uloviti in odnesti na veterino, a mi ni uspelo. Ker ne šepa, sem odnehala v upanju, da se mu bo rana sama zacelila.« Dogodek jo je spomnil na tistega, ko je moral veterinar mačkici zaradi naboja amputirati tačko.

Opozorilo staršem

Veterinar Ljubo Fekonja, dr. vet. med., direktor Veterinarske postaje Gornja Radgona, je zagotovil, da v zadnjih tednih v osrednji ambulanti na radgonskem območju niso obravnavali mačk s strelnimi ranami, a je potrdil, da se to žal dogaja. Ljudje običajno iščejo pomoč za ljubljenčke v Murski Soboti. Po Fekonjevem prepričanju gre večkrat za objestnost in vandalizem kot za namerno ubijanje mačk ali psov – kar pa se žal tudi dogaja: »Odgovorni so prav vsi, še posebno starši, ki nabavljajo zračne puške, še zlasti tiste z ojačanjem – streljanje z njimi je za živali smrtonosno. Toda nevarno je vsako streljanje živih bitij, torej tudi štirinožnih. Ne glede na to, kam naboj zadene, so posledice vedno hude.«

Aktivisti DZŽP opominjajo predvsem starše mladoletnih otrok kot tudi skrbnike živali, da so zaradi mučenja živali odgovorni ne le moralno, temveč jih lahko doleti tudi kazenska sankcija.


POZIV

V Društvu za zaščito živali Ljubljana ljudi pozivajo, da vsa nedovoljena ravnanja prijavijo pristojnim institucijam, tudi če ne poznajo storilca. V Zakonu o zaščiti živali je v 42. členu zapisano, kdo je pristojen za nadzorstvo nad izvajanjem zakona, to so lahko policisti, pristoji inšpektorji in občinski redarji. 

Prijava na policiji je možna tudi zoper neznanega storilca. 

 

Deli s prijatelji