PLAZ

Z žolno iščejo, z ledvičko 
dihajo

Objavljeno 20. januar 2013 11.31 | Posodobljeno 20. januar 2013 11.33 | Piše: Uroš Praš

Ob uživanju v neokrnjeni naravi ne bi smeli pozabiti na veliko nevarnost plazov.

Še danes me spreleti srh, ko se na Voglu spustim po Žagarjevem grabnu in mi pogled uide proti Zadnjemu Voglu, kjer je plaz pred skoraj tremi leti v temno smrt odnesel komaj 17-letnega Škofjeločana. Spominjam se ur, ko nas je skoraj stotnija naključnih smučarjev, gorskih reševalcev in zaposlenih iskala mladeniča. Na žalost za smučarja ni bilo upanja. Vijuganje po sveže zapadlem puhastem snegu mnogim pomeni prevelik užitek, da bi se mu odrekli, čeprav na turne smučarje prežijo številne nevarnosti. A ob ustrezni opremi in opreznosti se jim lahko izognejo ali vsaj pripravijo nanje.

Dihanje z ledvičko

Bine Žalohar, eden naših najboljših smučarjev prostega sloga, se iz urejenega parka rad poda stran od urejenih prog. Čeprav se zaveda tveganja na tovrstnih terenih, je pred nekaj leti na svoji koži občutil, kako je, ko prihrumi plaz in te potegne s seboj. Vsem navdušencem svetuje, naj imajo vedno s seboj tako imenovani plazovni trojček: žolno, lopato in sondo. Gorski vodnik in prosti smučar Rok Zalokar dodaja, da je treba prilagoditi tehniko gibanja, poznati svojo opremo in jo znati uporabljati, pridobljeno znanje pa nenehno obnavljati in nadgrajevati.

Plazovni poligon na Voglu

Izdelava prereza snega nam omogoča dober vpogled v zgodovino sneženja, ki pa nam brez ustreznega znanja ne da verodostojne informacije. Prav tako se lahko pri daljših smereh podlaga večkrat zelo spremeni. Smuka bo še varnejša, če se na začetku sezone udeležite delavnice o plazovni varnosti, svoje znanje dopolnite in osvežite. Poleg Kanina je pri nas ena najboljših prosto-smučarskih destinacij Vogel. Pod novim vodstvom Boštjana Mencingerja se zavedajo možnosti in nevarnosti prostosmučarske ponudbe, zato so kot prvo smučišče v Sloveniji začeli delati z najvišje usposobljenim kadrom na tem področju – gorskimi vodniki. Delavnice, prilagojene prostemu smučanju, pri nas že nekaj časa organizira tudi podjetje Vertical Adventures Slovenia. Z omenjenim podjetjem lahko vadite na Piepsovem plazovnem poligonu, spoznate najnovejšo plazovno opremo na tržišču in se naučite tehnike gibanja v gorah. Prav danes v sklopu svetovnega dneva snega pa Vogel v sodelovanju s Smučarskim servisom Finžgar in podjetjem Vertical Adventures Slovenia organizira brezplačno strokovno vodenje, preizkus vrhunskih smuči Elan in uporabo plazovnega trojčka.

Kako reševati?

Če koga zasuje plaz, je najpomembneje ohraniti mirne živce. Najbolj izkušen član ekipe organizira reševanje, nekdo pokliče pomoč (112), se jasno predstavi, pove, kje je, kaj se je zgodilo in koliko ljudi je v nesreči udeleženih. Odločilnih je prvih 18 minut. Na začetku iskanja si zapomnimo zadnjo točko, ko smo človeka videli na površju. Nato iščemo od tam naprej po plazovini. Pozorni smo na razne predmete, kot so smuči, palice, kape, nahrbtnik. Pod njimi je morda pogrešani. Ves čas sledimo signalu plazovne žolne, ki jo imamo vklopljeno na sprejem. Ko pridemo do točke z najmanjšo razdaljo, začnemo fino iskanje, nato pa s sondo še natančneje določimo položaj in nazadnje začnemo izkopavanje.

Deli s prijatelji