SVARILO, NE NASEDAJTE

Z visoko nagrado vas zvabijo in vam »nabijejo« telefonski račun

Objavljeno 20. januar 2015 16.17 | Posodobljeno 20. januar 2015 16.17 | Piše: A. L.

ZPS svetuje, da bodite v spletnih anketah in drugih raziskavah nadvse pozorni na drobni tisk, sodelovanje pa vedno prekinite, če od vas zahtevajo številko mobilnega telefona.

LJUBLJANA – Po družabnih omrežjih (spet) kroži nagradna igra ali bolje rečeno anketa, v kateri vam v zameno za sodelovanje ponujajo možnost 1500 evrov nagrade. A te nagrade ne boste videli. Boste pa imeli zaradi tega višji telefonski račun.

Po več korakih odgovarjanja na vprašanja namreč uporabnika vprašajo za številko mobilnega telefona in ga opomnijo, naj čim prej pošlje na izbrano številko sporočilo z besedico da. Hkrati pripomnijo, da če ne boste tega storili čim prej (poleg je navadno še odštevalnik časa), bodo vašo morebitno nagrado ponudili komu drugemu.

Spodaj (pod vprašanji, v povzetku pogojev) je sicer navedeno, kako se izčlaniti iz SMS-kluba, šele nekje vmes, tako sporoča Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), pa je navedena tudi cena: 4,98 evra na teden.

Nasvet

ZPS svetuje, da bodite v spletnih anketah in drugih raziskavah nadvse pozorni na drobni tisk, sodelovanje pa vedno prekinite, če od vas zahtevajo številko mobilnega telefona: »V pravih raziskavah namreč potrošnikov ne sprašujejo po osebnih podatkih (ime, natančna starost, telefonska številka ...), v primeru, ko se odločijo za morebitno nagrajevanje, pa bi morali oddati zgolj e-poštni naslov, pa še to povsem na koncu raziskave in ločeno od nje.«

Deli s prijatelji