STAVKA ZDRAVNIKOV

Z »vetrom v jadrih« gredo stavkajoči zdravniki naprej

Objavljeno 28. maj 2015 21.36 | Posodobljeno 28. maj 2015 21.36 | Piše: STA, T. L.

Konrad Kuštrin, šef Fidesa, je izrazil upanje, da je politika razumela njihovo opozorilo.

Konrad Kuštrin, predsednik Fidesa, je odločen, da pogajanj glede plačila dežurstev ne bo.

LJUBLJANA – Celodnevna stavka zdravnikov je po oceni zdravniških organizacij uspela. Po vseh večjih bolnišnicah v državi so se zdravniki množično udeleževali stavke, stavkokazov je bilo po besedah Bojana Popoviča iz Fidesa malo. Ob tem v zdravniških organizacijah napovedujejo, da bodo z vetrom v jadrih nadaljevali s svojimi zahtevami.

Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin je na današnjem popoldanskem sestanku zdravniških organizacij izrazil upanje, da je politika razumela njihovo opozorilo. »Če tega niso danes razumeli, pa bodo v prihodnosti. Če bo oblast arogantna, bomo napovedali enotedensko stavko,« je dejal. Dodal je, da zdravniške organizacije ne smejo zaspati oz. počivati na uspehu današnje stavke, ampak morajo takoj začeti izdelavo strategije do konca leta, kako prepričati javnost s svojimi argumenti.

Sindikalne zaupnike je ob tem pozval, naj mu javijo, če je v času stavke prišlo do kakršnih koli pritiskov na stavkajoče. Po njegovih informacijah se to ni dogajalo. Je pa pravni svetovalec Fidesa Popovič dejal, da naj bi bil na urološkem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana predstojnik odrejal delo, ki ne spada v čas stavke.

V Kopru plakati Fidesa nezaželeni

Do zapleta je prišlo tudi v Kopru, kjer tamkajšnji direktor zdravstvenega doma ni pustil v domu razobesiti plakatov Fidesa. Po njegovih besedah so od svojega članstva zahtevali striktno upoštevanje stavkovnih pravil. Okoli 10 odstotkov članstva se, kot pravi, teh pravil ni strogo držalo.

Tudi predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina upa, da so odgovorni slišali njihovo opozorilo. A kot pravi, bo v petek običajen dan, ko se bo treba vrniti na stare tirnice, v žalostno okolje.

Napovedal je, da bodo morale tudi zdravniške organizacije pokazati večjo učinkovitost. Tako bodo verjetno še pred začetkom poletja organizirali dvotedensko strateško konferenco o prihodnosti slovenskega zdravstva.

Meni, da javnost vse bolj podpira njihovo vizijo zdravstvene reforme. Podporo imajo tudi v nekaterih strankah, pri drugih pa vsaj spoštovanje in ne zaničevanja, je dejal Možina.

Radko Komadina iz celjske splošne bolnišnice je poudaril, da so zdravniki danes demonstrirali enotnost. Kot pravi, morajo zdravniki zahtevati od politike, naj določi kompetentnega sogovornika, da bodo izpeljali reformo. Tako, kot danes stvari tečejo v zdravstvu (večinoma na etični pogon) po njegovih besedah ne gre več. »Sedaj imamo veter v jadrih in moramo nadaljevati,« je dejal.

Stavki so se pridružili tudi nekateri zasebniki. Po besedah pediatrinje zasebnice Helene Mole je današnja stavka predvsem protest in izkaz enotnosti celotnega zdravništva. Tako tudi zasebniki zahtevajo reformo.

Deli s prijatelji