VZTRAJNI

Z vaškimi stražami so odgnali vlomilce

Objavljeno 06. maj 2015 22.22 | Posodobljeno 05. maj 2015 20.31 | Piše: Aleksander Brudar

Krajani Sostra so se zaradi tatov, ki so vlamljali v hiše, samoorganizirali.

SOSTRO – Krajani Sostrega, četrtne skupnosti na vzhodu ljubljanske občine, v zadnjih mesecih ne spijo mirno. Po kraju se smukajo tatovi, ki vlamljajo v hiše in pokradejo, kar jim pride pod roke. Sprva so Sostrčani mislili, da gre za posamične vlome, kaj kmalu pa so posumili, da je to delo organizirane kriminalne združbe.

»V Sostru se zadnje čase dogajajo vlomi in tatvine, podnevi in ponoči. Ker sumimo, da gre za isto združbo z območja Grosupljega, prilagam opis vozila in opis roparjev,« piše na začetku sporočila na oglasni deski v ljubljanskem predmestnem naselju. »Zgodi se tako: kombi pripelje in izstopi ena oseba. Nato se ena oseba odpelje v kombiju stran, da nadzoruje ulico, druga oseba pa medtem ropa hišo. Nato pride čakajoča oseba po roparja in skupaj peš odideta do vozila. To se zgodi vse skupaj v maksimalno 20 minutah,« še opozarja avtor besedila in pri tem navede, da sta ti dve osebi stari med 25 in 35 leti, da je ena oblečena v črno jakno s kapuco in temne hlače iz džinsa ter druga v rjavo črno bundo in črno kapo. Kombi je dostavno vozilo mercedes benz vito z zatemnjenimi stekli.

Petnajst vlomljenih

V zadnjih treh mesecih je bilo tako po njihovih podatkih vlomljeno v že kar 15 hiš, zaradi česar se nekateri domačini seveda počutijo ogrožene. »Hvala bogu. Pri nas jih ni bilo,« nam na kratko pove mlajši Sostrčan, ki ga zmotimo med delom na vrtu. Nekoliko zgovornejši je bil drugi domačin, Franc, v čigar hišo resda niso vlomili, a je od sosedov slišal kar veliko zgodb o sumljivih neznancih. Povedal je, da je slišal, kako se trojica temnejše polti, domnevno iz Grosupljega, potika po bližnjih gozdovih in od daleč opazuje, v katero hišo bi vlomila.

Z ročnimi svetilkami so se trije ponoči približali hiši v Sostrem in preverjali, ali je kdo v njej. »Ko pa je pes začel lajati in ko so se prižgale luči pred hišo, so zbežali,« nam je še povedal sogovornik. Sostrčan Franc še meni, da krajani na policijo ne računajo preveč, saj je vlomilce težko najti, če pa jih že odkrijejo, jih niti kazni ne spametujejo. Njegovo mnenje je podkrepila nedavna izkušnja. Na travniku blizu njegove hiše, se, pravi, »zadržujejo mamilaši«. Prijatelj mu je povedal, da je to že večkrat prijavil policiji, a da so mu tam rekli, da čakajo velike ribe.


Odnesli denar, nakit in delovno orodje

Glede dejavnosti vlomilcev na območju Sostrega so nam na PU Ljubljana povedali, da so bili v letošnjem letu obveščeni o devetih vlomih, in sicer januarja o šestih, marca o dveh ter aprila o enem. Iz hiš so vlomilci, ki jih policisti še niso našli, odnesli predvsem denar, nakit in delovno orodje, škode pa je bilo za 28.000 evrov. Policijska postaja Ljubljana Moste je zato tam povečala prisotnost policistov, ti pa so se, da bi dobili koristne informacije, povezali s tamkajšnjimi krajani in četrtno skupnostjo. Januarja in februarja letos so možje v modrem odvzeli prostost štirim osebam, ki so na območju enote PP Moste storile kazniva dejanja velike tatvine, med katera spada tudi vlom. Vsem štirim je preiskovalni sodnik odredil pripor.

Do začetka maja so policisti na območju PP Moste obravnavali 312 vlomov v objekte, v istem obdobju lani pa 372. Na PU Ljubljana vsem lastnikom hiš svetujejo, naj poskrbijo za »ojačanje t. i. vstopnih mest (okna in vrata)« in naj se postavijo v vlogo osebe, ki bi hotela vlomiti v hišo, ter na svojem objektu poiščejo šibke točke. Seveda naj, preden zapustijo dom, še enkrat preverijo, ali so zaprli vsa okna in vrata in jih zaklenili. »Priporočljivo je, da v bližini ni orodja, s katerim bi si lahko kdo pomagal pri nasilnem vstopu,« so še svetovali.
 

Kamere posnele vlomilce?

Nekateri Sostrčani, predvsem tisti, ki so bili žrtve predrznih vlomilcev, so se tako v želji, da bi za vedno pregnali kriminalce, pred prvomajskimi prazniki odločili, da bodo stvar vzeli v svoje roke. Kot je mogoče prebrati na facebooku na strani Sostro, ki jo ureja oškodovanec, ki živi v okolici tamkajšnje cerkve, so na začetku aprila natisnili okoli 5000 letakov, ki so jih razdelili po glavnih sostrških ulicah. Še več. Da med prvomajskimi prazniki, ko se večina ljudi odpravi na dopust, hiše ne bi postale prazne vabe za vlomilce, so organizirali tudi neke vrste vaške straže, ki so se izkazale za precej uspešne, saj vlomilcev potem ni bilo več.

Na omenjeni strani na facebooku so na začetku aprila objavili tudi fotografije nadzornih kamer, ki naj bi posnele dva storilca na roparskem pohodu. Na posnetku je videti osebi, ki sredi belega dne zapustita hišo z vrečko v roki, nato se odpeljeta z dostavnim avtomobilom.

O akciji preganjanja in opozarjanja na predrzne vlomilce smo se pogovarjali z avtorjem omenjenega profila na facebooku, ki je hotel ostati neimenovan. Povedal je, da ima v policijo še vedno upanje, da odkrije storilca, a misli, da so preobremenjeni in ne morejo vsega takoj narediti. »Več bo pokazal čas,« pravi. Ob tem je izrazil upanje, da so s svojim delovanjem pregnali storilce, in dodal, da so se morda ti že preselili na druge predele Ljubljane. V vaški straži je sodelovalo devet krajanov, vsak pa je, kot pravi, pokrival svoj rajon.

Deli s prijatelji