PAZITE

Z vabami za polže zastrupljajo pse

Objavljeno 26. marec 2016 19.45 | Posodobljeno 26. marec 2016 19.45 | Piše: Primož Škerl, Mojca Marot, Maja Kepic

Neznanec na dvorišče hiše v Celju odvrgel strup, pojedli so ga trije psički.

Celjsko Dečkovo naselje trepeta pred zastrupljevalcem. Foto: Gregor Katič

CELJE – Celjski policisti preiskujejo, kdo je v sredo popoldne na ograjeno travnato dvorišče stanovanjske hiše v Dečkovem naselju odvrgel neznano grudasto snov sive barve. Z njo so se zastrupili trije psi, petletna psička in dva desetmesečna mladiča pasme šicu. Po vsej verjetnosti gre za strup za polže, saj je ta za pse zelo mamljiv in služi kot nekakšna vaba. Na srečo je njihova lastnica opazila, da je s hišnimi ljubljenčki nekaj narobe, in jih je hitro odpeljala v veterinarsko oskrbo, s čimer jim je – kakor priznavajo tudi veterinarji – rešila življenje in so se včeraj že lahko vrnili domov. V nasprotnem bi se strup raztopil in se vsrkal v telo, kar bi bilo za pse bržčas usodno.

Ne gre za osamljen primer

Tovrstnih primerov zastrupitev naj bi bilo v Celju in okolici kar veliko, vendar večina tovrstnih dogodkov ne prijavlja policistom. Psičke so v oskrbo sprejeli v Veterinarski bolnici za male živali Zvitorepka. Njen vodja Rok Krajnik je dejal, da gre za akutno zastrupitev, domnevno s strupom za polže, lahko pa bi šlo tudi za insekticid ali gnojila.

Analiz običajno ne opravljajo, saj so te zelo drage in v ničemer ne bi pripomogle k najdbi storilca. »Zagotovo je šlo za zastrupitev v prebavilih, zato smo jim sprožili bruhanje, nakar smo opazili granule. Psičkom smo dali infuzijo in protistrup, ki je tudi učinkoval.«

Krajnik je pojasnil, da je zastrupitev s strupi za polže kar veliko, saj je snov okusna, granule pa so videti kakor briketi. Težko je dokazati, kdo bi to lahko storil. Morali bi ga ujeti na delu. Povsem enako bi se zgodilo, če bi snov, denimo, zaužil otrok. Vodja veterinarske bolnišnice je slikovito opredelil storilca: »Gre za vojnega zločinca, ki se v vojni še ni mogel dokazati.« Kužki pasme šicu so pri nas precej razširjeni, njihovo veliko priljubljenost gre pripisati predvsem izjemni družabnosti, veliki predanosti lastniku, zelo so prijazni do otrok in radi se strižejo. Imeti to pasmo je trend in primerjamo jo lahko z mopsi ali tibetantskim španjelom.

Ogroženi so lahko tudi otroci!

Z nevarnostjo nastavljenih strupov se srečujejo tudi po drugih koncih Slovenije. V Velenju so jih v zadnjem tednu zaradi zastrupitve skupili tako psi kot mačke. »Še posebno pereči sta območji nad trgovino Tržnica Velenje in v Starem Velenju, v okolici bara Sova,« so povedali v društvu Poživ iz Velenja, kjer opozarjajo: »Slej ko prej lahko pridejo v stik s strupom po nesreči tudi otroci, ogroženih je torej več skupin.« Društvo za zaščito živali Maribor pa je pred nekaj dnevi objavilo fotografije strupenih gmot ob sprehajalni poti na mariborsko Piramido. »Psička je k sreči, ob veterinarski pomoči, preživela, a je neznani storilec vabe spet nastavil na drugih krajih, zato vse lastnike psov opozarjamo, naj bodo previdni pri sprehajanju svojih ljubljencev na tem območju,« so zapisali člani društva. Za Slovenske novice so pojasnili še: »Takšni dogodki so na žalost kar pogosti in se z njimi srečujemo že leta. Ločimo dve vrsti nastavljenih strupov – tisto, ki jo storilec vrže neposredno pred domači prag, in tisto, ki jo nastavi ob sprehajalni poti. Zakaj to nekdo počne, ne vemo in ne razumemo, lahko bi rekli, da gre za čisto človeško hudobijo. Pomembno je, da sprehajalci oziroma vsak, ki opazi takšno nastavljeno vabo, o tem nemudoma obvesti policijo.« Za komentar smo se obrnili tudi na Generalno policijsko upravo, kjer so nam povedali: »Zastrupljanje živali je kot prekršek opredeljeno v zakonu o zaščiti živali, vendar lahko gre tudi za kaznivo dejanje mučenja živali, predvsem če gre za zastrupitev več živali ali ponavljajoče se dejanje. V tem primeru se storilca kaznuje z denarno kaznijo oziroma zaporom do dveh let.« Policija v zadnjih letih obravnava vse več takšnih kršitev – 2011. je bilo zaradi kaznivega dejanja mučenja živali ovadenih 65 storilcev, lani pa kar 81.


Zgroženi prebivalci

Prebivalci Dečkovega naselja so bili včeraj zaradi dogodka, o katerem se je glas hitro širil med ljudmi, naravnost zgroženi. Kakor je povedal Primož Posinek, predsednik mestne četrti Dečkovo naselje, tam živi kar 4000 ljudi. »Tudi sam imam psa in se z njim pogosto sprehajam, zato sem nad dogodkom, ki naj bi se primeril v našem naselju, izjemno negativno presenečen. Pravzaprav zgrožen,« je dejal.

Še več drugih prebivalcev Ulice bratov Mravljak, kjer naj bi se ta dogodek zgodil, in prebivalcev sosednjih ulic, Grčarjeve in Robarjeve, je na vprašanje, kdo bi imel takšne pse, zgolj zmajevalo z glavo. Le ena sogovornica nam je dejala, da se ji zdi, da ima pse, ki ustrezajo opisu, družina, ki se je v njihovo naselje priselila šele nedavno. Menda ravno z namenom, da bi lahko imeli leglo. To pa bi lahko bilo skladno s tem, kar so nam dejali mnogi. Da namreč videvajo gospo, ki se sprehaja s psi, a da jo poznajo zgolj na videz.

»Ne morem verjeti, da lahko nekdo namerno naredi kaj takega. Tu je tudi veliko mladih družin z malimi otroki in ne predstavljam si, kaj bi se zgodilo, če bi ta strup pobral in morda celo nesel v usta kdo od njih,« nam je dejala stanovalka Ulice bratov Mravljak, ki se ni želela javno izpostavljati. Več ljudi nas je opozorilo tudi na dejstvo, da se tam mimo velikokrat vozijo delavci, ki stanujejo v samskem domu, ki je v neposredni bližini. A bi bilo seveda zelo neodgovorno v tem trenutku valiti krivdo na kogar koli, saj nihče ni ničesar videl ali opazil kaj sumljivega. »Seveda, če je bilo tako, kot so povedali na policiji, lahko nekdo strup odvrže mimogrede, pa s tem ne vzbudi nobene pozornosti. In prav to je najbolj skrb vzbujajoče,« nam je še dejala domačinka, ki se tudi sama s psičkom pogosto odpravi na sprehod in bo zdaj zaradi opisanega dogodka toliko bolj pozorna, če se bo pes ustavil in ovohaval kaj sumljivega.

Deli s prijatelji