KRUTO

Z vabami za polže morijo mačke in pse

Objavljeno 21. junij 2014 21.43 | Posodobljeno 21. junij 2014 21.45 | Piše: Aleksander Brudar

Samo Kebrovim do zdaj neznanci ubili štiri mačke in psa, eno mačko še pogrešajo.

Jerneja Keber. Foto: Dejan Javornik

LOKAVEC – »Grozno je, ko gledaš, kako se žival muči. Ta strup jim vpliva na možgane. Mačka je divjala po hiši, tako da nam je ni uspelo odnesti niti k veterinarju,« se prejšnje sobote, ko jim je neznanec spet zastrupil mačko in psa, spominja Jerneja Keber. Dvaindvajsetletna študentka pedagoške fakultete, ki živi z družino v zaselku Kompari v Lokavcu pri Ajdovščini, ne more pozabiti, kako je od bolečin zaradi strupa trpela njena psička, zlata prinašalka Dona. Na srečo so jo še pravočasno pripeljali na vipavsko veterinarsko kliniko, kjer so ugotovili, da je bila zastrupljena z vabami za polže. Je bilo pa na žalost prepozno za mačko Cvilko, ki je v mukah poginila. »Ugotovili smo, da je tudi en mladič zastrupljen, pa smo še njega peljali k veterinarju in so ga rešili,« nadaljuje sogovornica.

V zaselku Kompari se z načrtnim zastrupljevalcem živali domačini ukvarjajo že nekaj let. Kebrova se spomni, da se je to zgodilo že leta 2012, ko sta jim poginili dve mucki. Še huje je bilo 2013., ko sta zaradi zastrupitve poginila njihov pes Tačko in mačka Mici, ki je skrbela za pet 17 dni starih mladičkov. Smrt je doletela tudi dve sosedovi mački, še opozarja. »Gre za namerno mučenje živali, ki je po zakonu o zaščiti živali kaznivo dejanje. Zastrupitve, po navadi s strupom za polže ali podgane, jim povzročijo nepredstavljive muke, ki se jih mnogi ne zavedajo,« še enkrat poudarja sogovornica in dodaja, da so do prvih zastrupitev imeli občutek, da živijo na vasi, ki je mirna in varna, a so o tem vedno manj prepričani. Da je po letu dni miru očitno spet na pohodu zastrupljevalec, opozarja posebno obvestilo na oglasni deski sredi kraja, pod katerim so podpisani sovaščani. »Preden spustite svoje živali, preglejte okolico. Če se zastrupijo, jih takoj odpeljite na veterinarsko postajo in obvestite policijo,« opozarjajo in dodajajo, da zastrupljevalec živalim nastavlja strup za polže, pomešan z mesom, na zasebnih posestvih.

Velika količina strupa

Seveda se takoj zastavlja vprašanje, kdo bi lahko bil to. »Menim, da je eden od domačinov. Zdaj zelo pazimo in zvečer zapiramo mačke v hišo. Čez dan se ne potikajo okrog, mi pa strupa za polže ne uporabljamo. Da bi se zastrupile po nesreči, ni mogoče,« je zatrdila Kebrova in dodala, da je šlo za namerno dejanje. Po njenem mnenju je bila količina strupa velika, saj so bile v istem dnevu zastrupljene štiri živali. Pokaže nam fotografije, na katerih se dobro vidi zelen strup, ki sta ga izbruhala pes in mačka. »To je tako močan strup, da ga niti počistiti nismo mogli in se še pozna na tleh. To, kar je na fotografiji, ni še nič. Po vsej hiši so bili iztrebki in sledi bruhanja, razkužiti smo morali vso hišo,« opisuje sogovornica. Pri Kebrovih pogrešajo še eno muco Sivko, ki je izginila prejšnjo soboto.

Odsekala bi mu roke

Strah zaradi množičnega morilca živali se je zažrl v kosti še drugim prebivalcem kraja. Med sprehodom po vasi smo se ustavili pri Ivki in Rafaelu Grudnu, ki ju skrbi za psa Džerija. Gospa Ivka pravi, da je ta ves čas z njima, a ga kljub temu ne izpustita izpred oči. Ko beseda nanese na zastrupljevalca, sogovornica ni nič kaj milostna. »Če bi vedela, kdo to dela, bi mu odsekala roke. Zelo grdo je, kdor to dela, saj ima vsak lastnik rad svojega ljubljenčka. Mi našega ne bi dali za nič na svetu,« je odločna in nadaljuje: »Kdor ne ljubi rož in živali, ni vreden življenja. Tak tudi svojega partnerja ne more imeti rad.« Na vprašanje, ali je na delu domačin, pa takoj odgovori: »Ja seveda, iz Pariza sigurno ne pride. Ne moreš dati pameti človeku, ki je nima.«

Mlada študentka Jerneja, ki je tudi prostovoljka v projektu PreProstoVoljni znotraj Študentske organizacije Univerze na Primorskem, opozarja vse, ki so priča takšnim zastrupitvam, da takoj obvestijo policijo. Pravi, da ne bo odnehala in da želi zadevi priti do dna. Le nekaj ur pred našim prihodom v vas so bili tam tudi policisti in iskali morebitne sledi. »Dokler zastrupljevalca ne vidiš, ga ne smeš obtožiti. Trenutno nekih dokazov, kot na primer stopinje storilca, ni,« razlaga Jerneja in dodaja, da je zelo težko dokazati, kdo se tako kruto spravlja nad živali. Prepričana je, da je zastrupitev še več, a lastniki živali tega ne prijavljajo policiji.

Storilca niso našli

Ajdovski možje v modrem, kot so nam povedali na PU Nova Gorica, trenutno obravnavajo sum storitve kaznivega dejanja mučenja živali po 2. odstavku 341. člena kazenskega zakonika (zagrožena je kazen do dveh let zapora). »Neznani storilec je na neugotovljen način pod eno od stanovanjskih hiš v okolici Ajdovščine domnevno namestil strup za polže, ki so ga pojedle domače živali (mačke in pes) in se zastrupile,« je zapisal tamkajšnji tiskovni predstavnik Dean Božnik in dodal, da policisti še vedno zbirajo obvestila. Podobno zastrupitev so policisti obravnavali aprila lani, ko je poginila mačka. Tudi takrat storilca niso našli. »Poginulo mačko so pregledale pristojne službe in med drugim ugotovile, da je bil razlog zastrupitve zaužitje strupa za zatiranje polžev,« je zapisal Božnik in dodal, da je oškodovanec čez en mesec obvestil policiste, da sta mu 2012. poginili še dve mački, in sicer zaradi suma zastrupitve. 

Deli s prijatelji