OBTOŽEN

Z ubojnim sredstvom v DZ? Leljaku grozijo tri leta zapora

Objavljeno 16. maj 2016 16.22 | Posodobljeno 16. maj 2016 16.25 | Piše: STA, S. U.

Publicist Roman Leljak trdi, da s svinčnikom v DZ ni lažno sporočal nevarnosti.

LJUBLJANA – Na ljubljanskem okrajnem sodišču so danes začeli soditi publicistu Romanu Leljaku, obtoženemu, da je marca lani s svojim ravnanjem v DZ, ko je kazal domnevno ubojno sredstvo nekdanjega SDV v obliki svinčnika, zlorabil znamenja za pomoč in nevarnost. Krivdo zanika, obtožba je zanj nesprejemljiva, svinčnik pa je prinesel tudi danes na sodišče.

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je marca lani razpravljala o kemičnih in ubojnih sredstvih nekdanje Službe za državno varnost (SDV). Na sejo so kot raziskovalca polpretekle zgodovine povabili tudi Leljaka, ki je, kakor izhaja z magnetograma, dejal: »Potem so tukaj sredstva za tiho likvidacijo, razne igle, bodala, noži, sredstva za posredno delovanje /.../. Eno od takšnih sredstev imam tukaj pri sebi, gre za svinčnik, v katerem je posebna ampula, vsebino te ampule ne poznam, ali gre za bojni strup ali pa kakšno drugo zadevo.«

Leljak je po oceni tožilstva namigoval, da ima pri sebi ogrožajoče sredstvo in povsem upravičeno so v DZ reagirali tako, da so poklicali policijo, ki je izpraznila prostore, zasegla sporni predmet in angažirala bombna tehnika. Predmet se je nato po ugotovitvah policije izkazal za nenevarnega, česar se je Leljak po mnenju tožilstva nedvomno zavedal.

Leljak je tudi danes ponovil, da SDV veliko teh sredstev ni predal naslednicam. Prepričan je, da so nekatera od njih še danes v zasebni lasti in bi lahko pomenila veliko družbeno nevarnost, če bi se stavbe, v kateri so spravljena, denimo porušile. Policija sicer objektov, kjer naj bi bila ta sredstva, ne preiskuje, saj za to nima pravne podlage, izjave o nevarnih sredstvih pa da so Leljakove interpretacije, ki iz arhivskega gradiva ne izhajajo.

Predmet je dobil od nekdanjega sodelavca SDV

Predmet je Leljak, kakor je danes pojasnil, dobil od nekdanjega sodelavca SDV. Na sejo ga je prinesel, ker je želel opozoriti na nevarnost, ki jo ta sredstva pomenijo, je danes povedal v zagovoru. Svinčnika pred sejo ni odpiral in z njim tudi ni mogel ogroziti nikogar, je izpostavil. Ocena policije, da predmet ni nevaren, pa je zanj nejasna, saj da ne pove, kaj je v ampuli, njene vsebine tudi nihče ni preveril, je še poudaril.

Svinčnik, ki ga je lani prinesel v DZ, mu je policija medtem že vrnila in danes ga je prinesel na sodišče ter ga pokazal med svojim zagovorom. Sodnica Barbara Klajnšek ga je povprašala, ali s svojim ravnanjem provocira, pa ji je Leljak odgovoril, da ne in da ga je želel le pokazati in znova poudaril, da ne ve, kaj je v ampuli.

Prepričan je, da je obtožba namenjena zgolj njegovi osebni diskreditaciji, da bi njegove navedbe na seji dojeli kot neutemeljene, obtožbi pa očita utemeljenost na političnih insinuacijah. Po oceni obrambe se že policijska ovadba ne sklada z resničnim dogajanjem na seji, zato predlaga zaslišanje na seji prisotnih poslancev Branka Grimsa, Janeza Janše, Žana Mahniča (SDS) in Mateja Tonina (NSi).

Sodišče bo za zdaj zaslišalo predsednika DZ Milana Brgleza, o preostalih predlogih bo odločalo kasneje. Sojenje se bo nadaljevalo 4. julija. Leljaku sicer v primeru, da bo spoznan za krivega, grozijo do tri leta zapora.

Deli s prijatelji