KARL ERJAVEC

Z odpiranjem ideološkim tem ne bomo prišli iz krize

Objavljeno 06. julij 2012 22.31 | Posodobljeno 06. julij 2012 22.31 | Piše: Mi. S., STA

»Ne potrebujemo enotnosti samo znotraj koalicije, temveč večjo povezanost z opozicijo. Z odpiranjem ideoloških tem tega seveda ne bomo dosegli.«

DUBROVNIK – Predsednik Desusa Karl Erjavec je danes v Dubrovniku poudaril, da je stanje v stranki mirno, čeprav je v medijih prebral, »da vre zaradi odpiranja ideoloških vprašanj v koaliciji«. Kot je dejal, je premierju Janezu Janšu jasno povedal, da bo koalicija zelo težko izpeljala državo iz krize, če bodo odpirali ideološke teme.

»Ne potrebujemo enotnosti samo znotraj koalicije, temveč večjo povezanost z opozicijo. Z odpiranjem ideoloških tem tega seveda ne bomo dosegli,« je pojasnil Erjavec pred današnjim začetkom dvodnevne mednarodne konference Croatia Summit 2012.

Nimamo se časa igrati z ideološkimi temami

»Slovenija je v gospodarskih in finančnih težavah, ni pa povsem jasno, kakšno je stanje v bančnem sistemu. Nimamo se časa igrati z ideološkimi temami, moramo začeti reševati probleme tudi v sodelovanju z opozicijo,« je povedal Erjavec. Izpostavil je, da je vladna koalicija koalicija za izhod iz gospodarske krize. Spomnil je, da bo Slovenija letos potrebovala nekaj več kot milijardo evrov posojil, da bo lahko izpolnila obveznosti iz proračuna, kot so plače, ter obveznosti do pokojninske blagajne, zdravstva in šolstva.

O NLB in NKBM

Kot je napovedal, bodo na seji izvršnega odbora Desusa v torek govorili predvsem o tem, da vlada ne more dobiti podatkov o tem, kakšna posojila sta dajali Nova Ljubljanska banka (NLB) in Nova kreditna banka Maribor (NKBM).

»Glede na to, da gre za državni banki, ima vlada odgovornost. Iz poročila Banke Slovenije vemo, da so nekatera podjetja, v katerih je bil samo en zaposlen, dobivala tudi po 50 milijonov evrov posojil brez zavarovanj, podjetja pa so danes v stečaju,« je spomnil Erjavec.

»Želeli bi vedeti, kakšna je situacija v obeh državnih bankah, saj ne vem, kako ju bomo reševali, če ne vemo, kakšno je stanje v bankah. To je najpomembnejše vprašanje,« je izpostavil Erjavec, ki zahteva odgovornost bankirjev, ki so omenjena posojila dajali, in tistih, ki so jih dobili.

Tajkunske zgodbe

»Slovenija ni v težavah samo zaradi globalne gospodarske krize, temveč tudi zaradi tajkunskih zgodb. Mislim, da je čas, da vlada odpre to vprašanje,« je sklenil Erjavec.

Izvršni odbor Desusa bo sicer na torkovi seji med drugim razpravljal tudi o podpori kandidaturi na predsedniških volitvah, na mizi pa bo imel tudi poročilo o izvajanju koalicijske pogodbe po šestih mesecih dela vlade, so potrdili v stranki.

Deli s prijatelji