TREBNJE

Z občinsko pomočjo bodo Romi vrtnarili

Objavljeno 25. april 2016 17.22 | Posodobljeno 25. april 2016 17.24 | Piše: STA, Ro. S.

Država je za ureditev romskega naselja namenila okoli 900.000 evrov.

V večini romskih naselij ne plačujejo položnic za vodo, elektriko, kanalizacijo.

TREBNJE – V trebanjskem romskem naselju Vejar so danes posadili lipo, s čimer so uradno potrdili odprtje tamkajšnjih zelenjavnih vrtičkov za 25 romskih družin. Približno 8000 evrov vreden projekt je ob podpori Zveze za razvoj romske manjšine Preporod sofinancirala občina Trebnje. Odprtja se je udeležil tudi direktor urada vlade za narodnosti Stanko Baluh.

Baluh je v pozdravnem govoru poudaril, da gre za vnovično zgledno sodelovanje med romsko skupnostjo, občino in državo. Gre tudi za korak naprej, je ocenil in dodal, da upa, da bodo tudi druge dolenjske in belokranjske občine sledile trebanjskemu zgledu. Država je pripravljena pomagati, potrebna je le politična volja na lokalni ravni, je še menil.

Trebanjski župan Alojzij Kastelic, ki je odločitev Romov za obdelovanje vrtičkov in tovrstno samooskrbo označil za prelom z romsko nomadsko tradicijo, je opozoril, da so skupaj s prebivalci Vejarja dosegli pozitivni premik. Nekdanje naselje Hudeje s približno 250 prebivalci so v zadnjih letih komunalno in infrastrukturno opremili, nekaj trebanjskih Romov so zaposlili, v Vejarju pa je manj kriminalitete kot drugje. »Če bomo na tej poti vztrajali še 10 do 15 let, bo to postala povsem običajna trebanjska vas, njeni okoličani pa bodo spoznali, da napredek naselja koristi tudi njim,« je dejal.

Po njegovih podatkih bo del denarja za ograditev vrtičkov v skupni površini 2800 kvadratnih metrov s parcelami, ki merijo približno 8 krat 13 metrov, prispevala tudi država. Župan bo ob koncu leta najuspešnejšemu vrtičkarju podelil nagrado. Sicer pa je projekt samooskrbe Romov z zelenjavo in drugimi vrtninami pomemben tudi v motivacijskem pogledu, je dodal.

Za ureditev naselja Vejar, ki sodi med najbolj urejena dolenjska romska bivališča, je država do zdaj namenila približno 900.000 evrov, 100.000 evrov pa je prispevala občina. V Vejarju so že legalizirali 34 objektov, na tovrstni postopek jih čaka še 17. Legalizacijo, pri kateri morajo v pogledu sofinanciranja sodelovati tudi lastniki objektov, naj bi letos nadaljevali, hkrati pa bi radi čim bolj omejili nenadzorovano gradnjo in priseljevanje, je še povedal Kastelic.

Današnje skromne slovesnosti se je udeležil tudi predsednik Zveze za razvoj romske manjšine Preporod Darko Rudaš, ki je opozoril, da so trebanjske vrtičke uredili tudi v okviru zavzemanja, da bi 10.000 Romov dobilo 10.000 zelenih delovnih mest.

Omenjena zveza je namreč glede na posebnosti slovenskih Romov razvila poseben program za vsako izmed štirih območij, s katerim bi radi zmanjšali romsko odvisnost od socialne pomoči. Tako denimo v Beli krajini razvijajo gozdarski program, pri katerem bi Romi čistili gozdove in pripravljali kurjavo za socialno ogrožene, je še dejal Rudaš.

Deli s prijatelji