AKCIJA

Z Novicami k Puglju na cvičkovo martinovanje

Objavljeno 04. november 2013 23.12 | Posodobljeno 04. november 2013 23.23 | Piše: B. P.

Prihaja dan enega najbolj priljubljenih svetnikov – svetega Martina.

Ivo Kuljaj na martinovanju pri Puglju lani. Foto: Marko Habjan

Martinovo, 11. november, je dan Martina Tourskega, ki je bil leta 371 izvoljen za škofa, kmalu po smrti pa so ga začeli častiti kot svetnika. Martinovo je v vseh vinorodnih okoljih velik praznik, saj se nečist in grešen mošt po starih šegah tedaj s pravim ali namišljenim krstom spremeni v vino. Znan je pregovor, da sv. Martin iz mošta dela vin'. Včasih je bil ta dan v vinorodnih območjih poudarjeni družinski praznik, kar izhaja iz evharističnih potreb Katoliške cerkve, ki je vino skladno z biblijskim izročilom vpeljala v svojo liturgijo.

Veliko zgodovinskih dokazov je, da so bili dnevi okoli Martina že v poganskih časih namenjeni zahvali človeka bogovom za dobro letino, kar pomeni, da je martinovo tudi neke vrste zahvalni dan. Novo mesto je s svojim vinogradniškim zaledjem od nekdaj predstavljalo enega od večjih vinogradniških središč v Sloveniji, ki je v svojih nedrjih ohranilo tradicijo martinovanja.

Zavod za turizem Novo mesto s spiritus agensom novomeškega turizma Ivom Kuljajem na čelu in gostilna Pugelj pod medijskim pokroviteljstvom Slovenskih novic sledita tradiciji izvirnega praznovanja, zato bodo tudi letos organizirali veliko cvičkovo martinovanje, na katerem se bodo sv. očetu zahvalili za letošnjo izjemno lepo vinsko letino. Gostilna Pugelj na obronkih Trške gore obljublja preverjeno kakovosten perjadni jedilnik z goskami, ki so z gaganjem izdale sv. Martina. 

Program pri Puglju

Program se bo začel v petek, 8. novembra, ob 19. uri. Tudi letos bodo najprej izvedli obred krsta mladega vina, potem pa bo sv. Martin s koščki svojega plašča nesebično pokril odkrite predele telesc skromno oblečenih dam. Pri oblačenju bo po notah ansambla dr. Šment sodeloval gadopeški »škof« Janez Urbanius Vinius, posebni odposlanec sv. Martina. Presenečenje večera: obisk in predstava slavne gostje! Lokacija: gostilna Pugelj, Ždinja vas, Novo mesto – vrata Trške gore, prvi izhod z avtoceste iz smeri Ljubljane, parkirni prostor pred gostilno. Vinogradniška društva in vinogradnike iz novomeške občine prosijo, naj prinesejo čim več pletenk mladega vina, da ga bodo pokrstili in blagoslovili prečastiti škof iz Gadove peči.

 

Deli s prijatelji