GASILSKI DOM

Z Novicami do nove fasade in 120-letnice

Objavljeno 15. junij 2014 00.55 | Posodobljeno 15. junij 2014 00.57 | Piše: Oste Bakal

V prleški vasi Cezanjevci, kjer je gasilsko društvo nastalo davnega leta 1894, bo jutri zelo veselo.

CEZANJEVCI – Jutri bo še posebno veselo med gasilci PGD Cezanjevci iz Prlekije. S slovesnostjo, predstavitvijo društvene kronike, kulturnim programom, podelitvijo priznanj in pozdravnimi nagovori ter veselico z ansamblom Štajerski fakini, bodo dobra stotnija gasilk in gasilcev ter domačini iz Cezanjevcev in okoliških krajev zaznamovali visoki jubilej, 120-letnico delovanja društva. Kot pravi predsednik PGD Cezanjevci Aleš Lipovec, so še posebno ponosni, da so prav za svoj praznik dokončali celotno sanacijo 60 let starega gasilskega doma, ki so ga zgradili v času, ko so bili stari polovico sedanje starosti. Poleg lastnih sredstev, prispevkov lokalne skupnosti, občine Ljutomer, in sredstev iz evropskih razpisov je svoj delež prispevala tudi akcija Slovenskih novic in podjetja Saint-Gobain Gradbeni izdelki, saj so prav cezanjevski gasilci zmagali v lanski akciji Gasilski domovi.

Tako bodo pogumni bojevniki z ognjem poslej še lažje sledili svojim prednikom, ki že dobro stoletje pravijo: »Bratje, mi kot krepka četa, bodi dan al bodi noč, brez bojazni, brez trepeta, bratu gre na pomoč!« S tem geslom so namreč vedno v pripravljenosti.

Že v minulih mesecih so prostovoljno postorili veliko, kar je bilo načrtovano za praznovanje visokega jubileja. V ospredju pa je bila dokončna sanacija gasilskega doma, ki je bil zgrajen med letoma 1954 in 1959. Trenutni predsednik Aleš Lipovec in poveljnik Sebastjan Sobočan sta dejala, da so sanacijo začeli že predlani z lastnimi in sponzorskimi sredstvi ter prispevki občine Ljutomer, kjer so bili uspešni na razpisu za sredstva EU, in domače krajevne skupnosti. V drugi polovici lanskega leta so, poleg podvozja za gasilsko vozilo in za ureditev prizidka gasilskemu domu, sredstva zbirali predvsem za fasado.


Cezanjevci z 230 dušami

Lična vasica z več kot 300 let staro cerkvijo in čez 100 let staro šolo v občini Ljutomer leži ob vznožju Kamenščaka ter se razprostira tja do rečice Ščavnica. Prav zaradi pogostih poplav so se vaščani naseljevali nekoliko višje in danes jih tam živi okrog 230. Cezanjevci se v listinah prvič omenjajo leta 1319 kot Zezam, leta 1329 kot Zessern, leta 1393 kot Cesan in sto let pozneje kot Zesarn. V dokaj šaljivem grbu imajo ribo Vizo. Vas ima približno 70 hišnih številk, vključno s šolo, cerkvijo in gasilskim domom, domačini pa se ukvarjajo pretežno s kmetijstvom in drobnim podjetništvom, nekaj pa je zaposlenih v bližnjem Ljutomeru.

Za obnovo prizidka in fasado so potrebovali slabih 20.000 evrov. Zato je bila lanska zmaga v akciji Slovenskih novic in podjetja Saint-Gobain Gradbeni izdelki več kot naročena. »Zelo nas je razveselilo, da smo slavili v akciji in nam je podjetje Saint-Gobain, ki je ponudnik fasadnih sistemov weber, brezplačno prebarvalo naš gasilski dom. Zdaj smo veseli in ponosni, predvsem pa hvaležni Slovenskim novicam in podjetju Saint-Gobain Gradbeni izdelki ter seveda tudi vsem, ki so glasovali za nas,« nam je povedal Lipovec.

PGD Cezanjevci ima v zgodovini sicer zapisane številne uspehe v boju z ognjem in poplavami. V drugi polovici 19. stoletja, ko so se na Murskem polju pospešeno ustanavljala gasilska društva, so se tudi v Cezanjevcih, dober streljaj iz Ljutomera proti vinorodnim Slovenskim goricam, 6. januarja 1894 odločili za ustanovitev PGD. Takrat je imelo društvo 28 rednih in 11 podpornih članov iz Cezanjevcev, Kamenščaka, Vogričevcev in Stare Ceste. Od takratne občine je dobilo staro brizgalno črpalko iz leta 1866, že leta 1898 pa so zgradili prvi gasilski dom oziroma orodišče. Pozneje so se postopoma opremljali, dograjevali, posodabljali, kar počnejo še danes ...

Deli s prijatelji