SONČKI

Z nitko jim narišejo nasmeh

Objavljeno 07. marec 2017 08.41 | Posodobljeno 07. marec 2017 08.42 | Piše: Vane D. Fortič

Dekleta in fantje v ljubljanskem varstvenodelovnem centru Sonček izdelujejo volnene lutke, navdih zanje so dobili pri Petru Prevcu in Tini Maze.

Živa navija volno v klobčiče. Foto: Vane D. Fortič

LJUBLJANA – V varstveno-delovnem centru (VDC) Sonček, enota Rožanska ulica, dela 37 deklet in fantov. Pomemben del njihovega vsakdana je prav to, da lahko med deveto in pol dvanajsto uro delajo. Z vodjo varstveno-delovnega centra Matejo Kristan sem si ogledal, kako nastajajo volnene lutke, poleg tega pa v centru izdelujejo še druge izdelke.

Franci je izdelal podroben načrt lutke. Nina, ki je tu že 14 let, pa s pletilnim strojem iz volnenih nitk najprej splete osnovo. Ko jo fotografiram in se z njo pogovarjam, delavnica oživi. Vse zanima, kaj se dogaja, kdaj bo članek objavljen. Nekateri bi se radi fotografirali, spet drugi ne.

Ponosen na hčerko

Ustaviva se pri Katarini Bulič. Katka, kot jo kličejo, je hčerka Dragana Buliča, legendarnega radijskega urednika, ki je vesel, kako delavna in nadarjena je njegova hči. Poleg tega, da v Sončku lika osnove za lutke, je tudi aktivna športnica. Leta 2014 je na specialni olimpijadi v Antwerpnu osvojila zlato medaljo v balinanju. Tudi Dragan se lahko pohvali s posebnim priznanjem. Ob 30-letnici Sončka mu je predsednik Borut Pahor podelil plaketo za njegovo prizadevanje za glasbeno ozaveščanje uporabnikov in obiskovalcev centra. Dragan redno skrbi, da na vsakoletnih srečanjih, dnevih odprtih vrat, Miklavževih bazarjih ter letnih srečanjih Zveze Sonček v Elerjih pri Ankaranu igrajo in pojejo priznani slovenski glasbeniki. Srečanja so odprta za vse. Uporabnike, njihove starše, zaposlene in druge ljubitelje glasbe. Našteje nekaj najbolj znanih, ki so jim zaigrali: Čuki, Saša Lendero, Atomik Harmonik, Brendi, Tanja Žagar, Marko Vozelj, Drago Mislej - Mef, Gianni Rijavec, Vili Resnik, Manca Špik, Alex Volasko, repar Zlatko, Andrej Šifrer in mnogi drugi. Ampak vrnimo se k lutkam.

Sledi šivanje. Prej dekletom in fantom malo pomagajo zaposleni. Osnovo spnejo z bucikami in jo zašijejo. Lutka je pripravljena za polnjenje. Še prej je Živa pokazala, kako navija volno na kolute. Tudi ona je športnica. Ima že oranžni pas iz juda. Podobno delo in šport jo povezujeta z Nejcem, ki ima prav tako oranžni pas. »Judo trenirava dvakrat na teden v judo klubu Sokol. Jaz imam čisto pravi bel kimono, Nejc pa modrega,« pove Živa.

Športnika za zgled

Katere lutke ste izdelovali lani? »Lik izberemo na predlog zaposlenih in uporabnikov, potem pa ga odobri komisija Zveze Sonček. Med bolj priljubljene spadajo Kekec, Mojca in Rastaman. Lani smo začeli izdelovati nagajivega palčka, za zimo pa smo dodali še zimska palčka in palčico,« pojasni Mateja Kristan. Zgled za zimskega palčka in palčico sta jim bila Peter Prevc in Tina Maze. Oba športnika odlikujejo vztrajnost, prijaznost in uspešnost. Lastnosti, s katerimi se želijo poistovetiti v Sončku.

Preden Saša lutko dokonča, mu Marko polnilo nacufa na majhne koščke. Saši v šoli ni šlo, pred dobrimi enajstimi leti se je vključil v VDC Sonček. Napredek je bil počasen, a postopoma je pridobil veliko ročnih spretnosti. Mateja ga za to še posebej pohvali. Saša je specialist za polnjenje lutk in napeljevanje vrvic. Skozi odprtino za glavo zimskemu palčku z dolgo paličico s polnilom napolni noge, telo, roki in na kocu glavo. S šivanko in nitjo oblikuje glavo, jo loči od trupa in nato zaveže še nit na odprtini na temenu. Zimski palček in palčica sta v barvah reprezentančnih dresov slovenskih športnikov.

Ko opazujem njegovo delo, začne palčka mikastiti. »Ne pretepam ga, s tem le enakomerno razporedim polnilo,« mi pojasni Saša. Lutki na koncu prilepijo še kapo in oči ter z nitko narišejo nasmeh. Lani so tu izdelali več kot 700 lutk. To je hkrati skoraj enako številu lutk, ki jih je napolnil Saša. Ponosen je na svoj rekord. Lutke in druge izdelke VDC Sonček redno prodaja na stojnici v kliničnem centru, na Onkološkem inštitutu in v večjih podjetjih, med njihovimi kupci so tudi zaposleni v Krki, Halcomu, na ministrstvu za delo, na zavodu za zaposlovanje, na ministrstvu za obrambo in drugi. Letos bodo nekatere njihove volnene lutke tudi v Nordijskem centru Planica.

Ko odhajam, kličejo za menoj, kdaj bo objavljeno? V Sončku so prav vsi, skupaj z zaposlenimi, res pravi sončki... 

Deli s prijatelji