MAŽORETKE

Z nezemljani 
in živalmi do evropskega zlata

Objavljeno 29. november 2014 17.32 | Posodobljeno 29. november 2014 17.33 | Piše: Milan Glavonjić

Članice Društva mažoret in plesalcev Ribnica so bile senzacija med 1200 nastopajočimi iz 11 držav.

Ribniške mažorete so se po zmagoslavju na Hrvaškem predstavile na domačem parketu. Foto: Milan Glavonjić

Na 18. evropskem prvenstvu mažoret v Slavonskem Brodu na Hrvaškem so članice Društva mažoret in plesalcev Ribnica osvojile kar pet odličij, od tega dve zlati. Po zares velikem uspehu so se dekleta dosežkov poveselile z obiskovalci na prireditvi v domačem kraju. V obnovljeni dvorani TVD Partizan so v živo pokazale nekaj utrinkov s prvenstva, poleg tega pa so predvajali še posnetke vseh njihovih nagrajenih nastopov s prvenstva.

»Kaj naj rečem. Presenečeni smo, da nam je to uspelo v nepregledni množici 1200 nastopajočih iz 11 evropskih držav. Srčno smo si želele dotakniti se vsaj stopničk, na koncu pa smo na njih celo stale, in to kar petkrat,« je dejala Tina Jurkovič, predsednica društva in večletna tekmovalka, ki je na dekleta kajpak izjemno ponosna. Z uspehom je bilo poplačano večletno delo, kolajne so dale nov zagon, seveda pa tudi obvezujejo. A Tina je odločna: »Ni dvoma, v tej smeri nadaljujemo.«


Petnajst kot ena

Mažorete se med nastopom usklajeno gibljejo in vihtijo palice. Med tekmovalnim nastopom jih je v skupini 15 in vse morajo v istem trenutku v isto smer premikati bodisi nogo, roko bodisi drug del telesa, obenem pa skrbeti za položaj palice, ki jo vihtijo. »To ni lahko, ampak vaja dela mojstra,« pravi izkušena Tina Jurkovič.
 

Pot do uspeha je bila tlakovana s potrpežljivim delom, v zadnjem mesecu so vadile prav vsak dan. Jana Rus, ki je skupaj s Sabino Ivančič in Anjo Pajnič podpisana kot mentorica zmagovalnih koreografij, je tudi pred ribniškim nastopom potočila solze, po predstavi na hrvaškem parketu pa so tekle v potočkih: »V kategoriji Accessories Corps Juvenile smo s plesom, palico in drugimi rekviziti prikazale zelo napeto fuzbalsko tekmo. Niti rdeči kartoni niso manjkali. Zasedle smo drugo mesto. Zlato pa se je zasijalo v točki, imenovani Ne delajmo poskusov na živalih, ko smo pri sodnikih prebudile sočutje do trpečih živali,« je žarela Rusova. Drugo zlato so Ribničanke položile v malho po nastopu, v katerem so starejše članice uprizorile prijateljstvo med zemljani in nezemljani.

Nastope in kolajne so dekleta za nastop v domači dvorani TVD Partizan začinile s harmonikarji, ki so pripravili pravo slovensko vzdušje. A časa za daljše proslavljanje doseženega na evropskem prvenstvu ni, je poudarila Tina Jurkovič: »Počitek je za nami. Dosežke bomo predstavile v božičnem času in se hkrati že pripravljale na aprilsko svetovno prvenstvo v Italiji in na naš jubilej, 15-letnico delovanja prihodnje poletje.«

Deli s prijatelji