ULICA

Z mrakom prihajajo vstajniki, Britanci svetujejo previdnost

Objavljeno 28. oktober 2013 17.07 | Posodobljeno 28. oktober 2013 15.34 | Piše: K. K.

Ulica se bo zgodila v Mariboru, Ljubljani, Kopru, Kranju, Novi Gorici in Murski Soboti.

Utrinek z lanskih protestov.

MARIBOR, LJUBLJANA – »Glede na situacijo v Sloveniji je absolutna dolžnost in odgovornost vsakogar, da se udeleži protestov, ki jih je napovedalo Gibanje 29. oktober iz Maribora. Politika bo svoje delovanje spremenila samo pod pritiskom ljudstva. Lahko pustimo, da na obstoječe politike vplivajo tajkunski in finančni lobiji, ali pa pokažemo, da oblast v tej državi pripada temu narodu in ljudem, ki tukaj živimo. Če kdo misli, da je interes Bruslja in Berlina blaginja tukajšnjega prebivalstva, naj si pogledajo bedo, ki jo živijo Grki, Ciprčani, Španci, Portugalci in ostali narodi z roba Evropske unije,« so pred protestnimi shodi, napovedanimi za jutri, sporočili iz gibanja Vseslovenska ljudska vstaja (VLV), ki jo vodi Uroš Lubej.


Z mrakom prihajajo vstajniki

Gibanje 29. oktober je protest napovedalo v Mariboru na Trgu Leona Štuklja ob 16. uri. Različni posamezniki so prek facebooka napovedali še naslednje protestne shode: Šubičeva 4, Ljubljana, ob 17.00; Titov trg, Koper, ob 16.00; Kranj, ob 16.00; Bevkov trg, Nova Gorica ob 17.00; Murska Sobota, Glavni trg, ob 16.00. 

Enotni prisilijo oblast k spremembam

»Ljudsko gibanje, ki nepretrgoma vztraja na ulicah že eno leto, je bilo uspešno v tem, da so z oblasti odšli nekateri do prebivalstva najbolj sovražni in skorumpirani politiki. Prav tako se je zganil del sodnega sistema in začel pregon nekaterih politikov in menedžerjev, ki so oropali državo. Dokazali smo, da lahko ljudje, če so enotni, prisilijo oblast k spremembam,« so zapisali vstajniki. Po njihovem je socialna situacija v državi katastrofalna.

»Čedalje več ljudi je pod pragom revščine, ljudje ne zmorejo več plačevati svojih računov in – kar je najhujše – razmere se še slabšajo. Smer, po kateri gre trenutna slovenska vlada, je v nasprotju z zahtevami prebivalstva. Namesto da bi krizo plačali tisti, ki so jo povzročili, je breme v celoti padlo na prebivalstvo. Prepričani smo, da se ljudje v celoti zavedajo odgovornosti za svojo usodo, zato pozivamo vse, da se ne zanašajo več na politične marionete v vladi Alenke Bratušek in v parlamentu. Razlogi za proteste ostajajo, tako da pričakujemo, da bomo državljanke in državljani množično prišli na ulice in izrazili svoje nezadovoljstvo. Nujno je, da pokažemo, da se s smerjo, po kateri gre slovenska politika, ne strinjamo, in zahtevamo spremembe.«

Britanci: Previdno

So pa previdnost pred jutrišnjimi protesti svetovali na britanskem veleposlaništvu po twitterju.

 

 


 

Deli s prijatelji