NA POTI

Z mopedi po Evropi

Objavljeno 08. september 2014 17.57 | Posodobljeno 08. september 2014 17.57 | Piše: Darko Naraglav

Peterica motoristov iz Savinjske doline se je en teden brez večjih težav s Tomosovimi mopedi vozila po Nemčiji, Franciji, Avstriji, Švici in Liechtensteinu.

Kaj vse zmore stari dobri Tomosov moped, so tudi to poletje preizkusili člani AMK Savinjska dolina, ki so se z njimi odpravili na potepanje po Evropi. Za izhodiščno točko načrtovanih izletov si je peterica mopedistov izbrala nemško mestece Triberg, ki slovi po najvišjih slapovih v Nemčiji. Do tja so se pripeljali s kombijem, ki je vlekel prikolico, na kateri so imeli motorje, pripoveduje Andrej Čehovin.

V enem dnevu štiri države

»V enem tednu smo želeli prevoziti južni del Schwarzwalda in del bližnje Alzacije do Strasbourga ter v enem dnevu iz Nemčije prek Švice in Avstrije obiskati še Liechtenstein. Prvi dan smo se za ogrevanje peljali do Freiburga in čez Ren v Francijo do Colmarja. Alzacija je pravo nasprotje Schwarzwalda, sama ravnina žitnih polj. Še najzamudnejše je bilo iskanje cest, po katerih je dovoljena vožnja z mopedi. Drugi dan smo si v Furtwangnu ogledati muzej ur in nedaleč stran izvir Donave. Večja luža izpod skale je začetek ene največjih rek v Evropi, tu pa zlahka hkrati stojiš na obeh njenih bregovih,« razlaga sogovornik.

V Strasbourgu so kar nekaj časa porabili, da so se pripeljali do palače Sveta Evrope. Parlament bi si lahko ogledali, če bi se napovedali vsaj mesec prej. »Nazaj smo se peljali čez stari most Evropa v nemški Kehl in obrnili proti jugu do mesta Lahr. Navdušilo nas je jezero Titti s 'črno' vodo in vzorno urejeno okolico, na poti nazaj pa je Frenku tik pred našim začasnim domom spet zablokiralo zadnje kolo, ki smo ga popravljali že, ko smo šli tja. To je bila tudi največja okvara na celotnem potovanju,« doda Andrej.

Maraton v Liechtenstein

Po načrtu so želeli obiskati tudi 230 kilometrov oddaljeni Liechtenstein. »Najprej je bilo treba priti do Konstance, kar z mopedom ni ravno preprosto, nato smo se ob južni obali Bodenskega jezera odpeljali proti Avstriji. Ne pravijo mu zaman južno nemško morje, saj je njegova obala nekajkrat daljša, kot je naša morska. Tik pred avstrijsko mejo smo zavili na jug, ker je cesta po švicarski strani manj prometna in lepša. V Avstrijo smo se pripeljali v Feldkirchu, jo po nekaj kilometrih zapustili in vstopili v Liechtenstein. Pred Vaduzom smo se kar nekaj časa peljali mimo velike tovarne orodja Hilti, ki ima tu sedež. Na trgu liechtensteinske prestolnice je bil izpolnjen tudi cilj vožnje z mopedi po štirih državah v enem dnevu, treba se je bilo le še vrniti.«

Na cilj so prispeli utrujeni, naslednje jutro pa so mopede znova naložili na prikolico in se odpravili proti domu, kjer so si čestitali ter seveda nazdravili ob uspešni vožnji. 

Deli s prijatelji