PREVARA

Z lažno prijavno stranjo vam ukradejo podatke

Objavljeno 18. januar 2013 21.20 | Posodobljeno 18. januar 2013 21.21 | Piše: Mo. S.

Če boste kakšno tovrstno sporočilo prejeli, o tem obvestite ustvarjalce portala.

Svetovni dan protokola IPv6.

LJUBLJANA – Spletni prevaranti ne počivajo in z malo spretnosti ter nekaj vaše nepazljivosti vam prav lahko ukradejo podatke. Na to v zadnjih dneh opozarja tudi spletni portal bolha.com, kjer so zaznali, da prihaja do tako imenovanega fišinga (phishing), njihov namen pa je pridobivanje uporabniških imen in gesel uporabnikov portala.

Povezava vodi na lažno prijavno stran

»Sporočilo pride po elektronski pošti, vsebuje sliko stare bolha.com in povabilo, da se mora uporabnik zaradi preteklega uporabniškega računa prijaviti na bolha.com in ga obnoviti. Povezava v sporočilu vodi na lažno prijavno stran, ki je videti skoraj popolnoma enako kot prava prijavna stran,« opozarjajo in dodajajo, da uporabniški računi na portalu v resnici ne potečejo.

image

Ko uporabnik na lažno stran vpiše svoj elektronski naslov in geslo, te podatke nevede posreduje avtorjem sporočila, ki jih lahko izkoristijo za »ugrabitev« uporabniškega računa. Z Bolhe sporočajo, da niso avtorji tovrstnih sporočil, zato vse uporabnike pozivajo, naj se ne portal ne prijavljajo s pomočjo lažnih povezav v sporočilu.

Ukrepajte, preden bo prepozno

Lažno sporočilo boste prepoznali po:

  • sumljivem e-naslovu pošiljatelja;
  • nerodni slovenščini v besedilu, ki nakazuje, da je pošiljatelj iz tujine;
  • povezavi, ki vodi na lažnivo prijavno stran in ni del bolha.com;
  • slikah stare bolha.com, ki so umeščene v besedilo sporočila.

image

Če boste kakšno tovrstno sporočilo prejeli, o tem obvestite ustvarjalce portala (01 420 1640 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).

Deli s prijatelji