PREISKAVE

Z lastninjenjem Etre služili milijone?

Objavljeno 17. marec 2017 11.44 | Posodobljeno 17. marec 2017 11.45 | Piše: Aleksander Brudar

NPU išče dokaze kaznivih dejanj v lastninjenju Etre 33 v letih 2007 in 2008.

Nacionalni preiskovalni urad

LJUBLJANA – Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so bili včeraj spet na delu. Na območju šestih policijskih uprav so opravili 33 hišnih preiskav v povezavi s prvim lastninjenjem Etre 33 (danes Kolektor Etra). 
»Predmet preiskave je Kolektor Etra oziroma procesi lastninjenja družbe Etre 33, ko je bila njena lastnica še družba Sarini. Kolektor, ki je družbo Etra 33 kupil leta 2010, in zaposleni v koncernu Kolektor niso preiskovanci v tej preiskavi,« so sporočili iz Kolektorja, kjer so v šestih letih zaposlili več kot 100 visokokvalificiranih delavcev, v Etro pa vložili več kot 40 milijonov evrov in tako zgradili vzorčno podjetje v Evropi.

Da preiskava ni povezana ne s sedanjimi lastniki in zaposlenimi v podjetju ne predsednikom sosveta Kolektorja Stojanom Petričem, pa so sporočili iz Kolektorja Etre: »Preiskava se nanaša na obdobje v letih 2007 in 2008 in ni v ničemer povezana s sedanjimi lastniki oziroma zaposlenimi v tem podjetju. Podjetje sicer posluje odlično in v skladu z vsemi zastavljenimi strateškimi cilji. Nobeden od obstoječih lastnikov oziroma vodstva podjetja ni osumljenec v postopku preiskave. Nadaljnjih informacij do zaključka postopka ne dajemo.«

Do osem let zapora

Na tnalu preiskovalcev so gospodarski posli v zvezi s prevzemom Etre, med njimi gre za posle z vrednostnimi papirji ter zaračunanimi in plačanimi fiktivnimi storitvami, s katerimi naj bi nezakonito pridobili šest milijonov evrov. Kad in Sod sta 20-odstotni delež v Etri 33 leta 2007 prodala družbi Sarini, ki jo je prek povezanih družb obvladoval Boris Pipan. Leta 2010 pa so delnice Etre 33, ki je bila nekaj časa delničarka Perutnine Ptuj, kupili Kolektor, FMR, Energotrans, Torion in Transing.

Med drugim so včeraj preiskovalci obiskali nekdanjega direktorja Soda Marka Pogačnika, nekdanjega lastnika Etre 33 Borisa Pipana in direktorja Pomurskega sejma Janeza Erjavca. Hišna preiskava je doletela tudi Perutnino Ptuj, od koder pa so sporočili, da je preiskava povezana s pridobivanjem poslovne dokumentacije zaradi suma storitve kaznivih dejanj tretjih oseb. »Družba Perutnina Ptuj, d. d., ni osumljenec v postopku in zoper družbo ne poteka noben postopek. Ravno tako ni med osumljenci nihče izmed članov uprave družbe Perutnina Ptuj, d. d., nihče ni pridržan, kot tudi pri nikomur od članov uprave družbe ne potekajo hišne preiskave. Družba nemoteno posluje,« so zatrdili.

Predkazenski postopek poteka proti 17 osumljenim fizičnim osebam, povezan pa je z več kaznivimi dejanji zlorabe položaja ali pravic oziroma zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za katera je predpisana kazen zapora do osem let. Preiskovalci so sume teh kaznivih dejanj zaznali v okviru kriminalistične preiskave kaznivih dejanj, za katera so opravljali hišne preiskave maja 2016.

Deli s prijatelji